Sirocco – The March Through Crimson Frost

Sirocco – The March Through Crimson Frost

Eigen Beheer – 2007

De zichzelf Celtic Thrash-spelend verklarende groep Sirocco uit Ierland heeft een nieuwe plaat. Hiervoor trekt bovengetekende alvast zijn bepatchte jeansvestje met schapenvachtvoering aan. Deze totaal onbekende groep wekt qua cover eerst de indruk een folk Black Metal band te zijn, maar dat is na onderzoek alleen maar zo omdat nationale trots Kris Verwimp hier aan het werk geweest is, en ik daarmee de link maakte.
Verder verneem ik dat deze heren er net een tour op hebben zitten met Exodus, Carcass-man Bill Steer’s nieuwe band Firebird, Crowning Glory, en een Ierse tour met Suidakra. Zou dat muzikaal zijn neerslag gegevens hebben?

Mijn eerste verwondering kwam al snel bij het aanhoren van deze cd. Celtic Thrash? Thrash my ass! Van Thrash is hier absoluut geen sprake! Als dit Thrash is dan is Europe een Speed Metal band. Ik wil maar zeggen…
Wat ik hier hoor komt veeleer in de buurt van Celtic-Nwobhm of Folky Eighties Hard Rock. En niet zomaar traditionele Heavy Metal, neen, Heavy Metal met een soms ontharend vals-zingende zanger/bassist! Miauw wat een kat!

Muzikaal kan Sirocco nog halflings charmeren, met een sound die refereert naar een vroeg-Maiden tijdperk, inclusief semi- Diamond Head– en Led Zeppelin-composities. Hier en daar sijpelen de keltische invloeden wel door, maar echt sterk klinkt het helaas nooit. Ook het samenspel is niet bijzonder sterk. Het hangt allemaal aan elkaar als Vlaanderen en Wallonië: onder dezelfde vlag, maar veel interactie onderling is er niet.
De songstructuur lijkt even ver te zoeken, al verschuilen er zich hier en daar in de langere songs wel parmantige, episch opgebouwde stukken (Forsaken Shores) en fraaie soli (zowel op lead als bass).
Er zijn dus wel degelijk goeie momenten op deze schijf, maar het is allemaal zo futloos, zo klagerig, zo on-Celtic Thrash (in vergelijking met mijn visie daarop dan toch).
Eén raad, mannen van Sirocco, probeer het eens om Doom of Stoner, genre Cathedral, te spelen. Gaat jullie waarschijnlijk veel beter af!

Deze plaat is samengevat dus alleen voor die hard liefhebbers van relatief stevige Irish-Rock met een eighties-sound die blijven hangen zijn in een nostalgische trip. Je weet wel, van die mannen met bakken krakende vinyls of jonge kerels die kunnen volksdansen.
Behoor je tot deze categrorie, tel dan maar 15 punten op bij mijn score.

Tracklist:
wale medium

 1. The March
 2. Through Crimson Frost
 3. Blood & Soil
 4. Winter’s Solstice
 5. Dochadas
 6. At the Serpent’s Stone
 7. God’s Salvation

Line-up:

 • J. Tobin – Guitar
 • John Owens – Guitar
 • Robert Kiernan – Drums
 • Ciaran O’ Cearuill – Bass/vocals

Links: