Sirocco – Lambay

Sirocco – Lambay
Eigen beheer, 2012

Trashy metal met Celtische invloeden en old school heavy metal-solo’s belooft de website van Sirocco mij. Duale gitaarharmoniën, pompende baslijnen en wonderschoon gitaarspel. Het derde full length album van Sirocco zou een waardig slagschip zijn in de vloot. Het verhaal vertellend uit de tijd dat de brute Vikingen Ierland probeerden te veroveren. Sirocco is geen onbekende in the scene, ze toerden door veertien landen de afgelopen jaren, waaronder ook Nederland, met meer dan honderd gespeelde shows, en mochten openen voor bands als Exodus en Megadeth. Al zou ik deze band dan niet meteen als voorprogramma verwachten.

Bovenstaande wordt deels waargemaakt. De Celtische invloeden zijn terug te vinden in het semi keltische/vikingachtige artwork dat de cover en de lay out van de website versiert en zijn tevens ook aanwezig in de muziek. Vooral de gitaarsolo’s in diverse nummers hebben een beetje schwung van oude Ierse folkmuziek. Maar om het geheel trash te noemen gaat mij persoonlijk wat ver, het schommelt meer tussen midtempo viking- en heavy metal. De cleane zang over het geheel is zuiver, relatief krachtig, maar mist iets. Ik kan mijn vinger niet leggen op wat precies. Atmosfeer wordt er wel degelijk geschapen en met een beetje eigen fantasie waan je jezelf in de wereld die Sirocco probeert uit te beelden middels de muziek.

Het tempo van het album ligt veelal op één lijn. Geen blastbeats, geen carpaal tunnel syndroom veroorzakende slaggitaarpartijen en niet het normaliter aanwezige woeste furieuze strijdgezang. Ook bevat het album twee instrumentale intermezzo’s, Azure en Tempest, die tussendoor een poging doen tot het opbouwen van een spanningsboog. Het nummer An Cheann Rí begint met een lekker frontaal geplaatst basloopje en is na verloop ook één van de betere tracks van de plaat te noemen, met het nodige gitaargepriegel en goed daarop afgestemde drumpartijen. An sich is dit een best plaatje, al was wat meer afwisseling een welkom onderdeel geweest. Voor wie zich wil laten meevoeren door tijd en ruimte, naar het Ierland van lang, lang geleden.

Tracklisting:
Sirocco - Lambay

 1. Azure
 2. Lambay
 3. Fallow Unearth
 4. Mael Suthain
 5. Tempest
 6. An Cheann Rí
 7. The Towers
 8. Kingdom Of Oriel

Line-up:

 • Ciaran O’ Cearuill – Vocals, Bass
 • J. Tobin – Guitars
 • Padge Maderson – Guitars
 • Robert Kiernan – Drums

Links: