Sinsid – In Victory

Sinsid komt uit Noorwegen en is redelijk aan de weg aan het timmeren in het heavy-metallandschap. Tot nu toe slagen de mannen erin om elke twee jaar een album uit te brengen. Qua werklust zit het dus wel goed met dit vijftal. Het logo van de band doet vermoeden dat het hier om een thrashband uit de jaren ‘ 80 gaat, maar niets is minder waar. Dit zijn Zware Metalen van de oude school.

De cover laat een redelijke Paintshop bewerking zien van een heer met een flinke bijl op zijn rug. ‘In Victory‘ staat er dreigend onder, temidden van botten en schedels. Ondanks dat de cover aandoet als een Paintshopproject uit het jaar 2000 heeft de band er duidelijk wel wat aandacht aan besteed. Natuurlijk is daar ook hetgeen de band produceert: muziek. Daar heeft de band eveneens aandacht aan besteed. Die muziek is een soort mix tussen viking metal en Manowar. Als je van amateurs houdt die aardige heavy metal in elkaar zetten kan je het een kans geven. Aan enthousiasme ontbreekt het zeker niet. Iron Heart is wel genietbaar, vooral door het stoute baslijntje. Het refrein is matig gezongen, net als alle zang trouwens. De zang valt op door de excentrieke timing en toon, het is niet onverdeeld enthousiasmerend. Metalheads is goed bedoeld, maar hiervan moet ik onwillekeurig met mijn hoofd schudden. Het typische Noorse accent waarmee ‘Metalheads‘ wordt uitgesproken maakt het nog een tandje lolliger. Het liedje duurt vier minuten, maar het voelt als veertig, door de eindeloze zouteloze herhaling.

Titeltrack In Victory heeft een mooie structuur, ondanks dat de coupletten te lang duren. De hook valt ook behoorlijk tegen. Het is evident dat er wel wat denkwerk aan te pas is gekomen, en een beetje helicopter view. Cult of Doom zet mid-tempo voort met een walsende vikingriff. Het duurt brutaal lang voordat een meanderende gitaar wordt toegevoegd. Het opvolgende pre-refrein doet weer grinniken met de ‘ha ha ha’ beademing. Het refrein heeft een leuke hook, maar de gitaren staan weggemoffeld zodat het amper overkomt. De afsluitende solo’s, die een tolereerbare ontwikkeling hebben, staan dan weer belachelijk hard afgesteld.

Kijk je kan hier een heleboel woorden aan wijden, maar het is niet zo ingewikkeld. Dit is redelijk uitgevoerde fanmuziek. Zoals Sinsid zijn er nog 1000 andere bands, en de meeste zijn ongeveer net zo redelijk. Leuk voor op een festival met een pilsje erbij, of als opener bij een net iets betere band. Veel meer dan dat moet je er niet van verwachten. Je kan het zien als een overwinning dat de band enthousiast speelt, goed over de zaken na heeft gedacht, en dit alles aardig uitvoert. Proost dan maar!

Score:

70/100

Label:

Pitch Black Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Northern March (Intro)
 2. Iron Heart
 3. Metalheads
 4. Secret of the Beast
 5. In Victory
 6. No Fear
 7. Wrath of Destruction
 8. Headless Grinder
 9. Cult of Doom (Into the Fire)

Line-up:

 • Grzegorz Urbański – Basgitaar
 • Robin Wick – Drums
 • Sten Roger Knutsen – Gitaar
 • Even Håvold – Gitaar
 • Terje Singh Sidhu -Vocalen

Links: