Silurian – Descenders

Oprichter en gitarist van Ahab, Chris R. Hector had eens zin om zijn muzikale horizon te verbreden en dan wel op een zodanig andere wijze gebracht als Ahab, dat een onwetende het haast niet kan geloven. Echter kruipt het bloed waar het niet kan gaan want zijn signatuur is toch onmiskenbaar op Descenders, het eerste album van Silurian. De dame waarmee Chris hier een duo vormt luistert naar de naam Emilia Sherman.

Silurian brengt een mix van vrij typische jaren 80 muziek en shoegaze, ook wel door het duo zelf gloom genoemd. Thematisch draait het vooral om science-fiction, wat ook wel heel goed past binnen de tijdsgeest. Nu, ik ben een kind van de jaren 80 en ondanks het feit dat ik te jong was om de grote bands bewust mee te maken, heb ik altijd een fascinatie gehad voor dergelijke muziek. En nog steeds hoor ik zo af en toe eens graag iets van Depeche Mode, Spandau Ballet of Duran Duran. Het brengt een zeker nostalgisch gevoel bij mij naar boven, waarbij herinneringen uit mijn kindertijd centraal staan.

 
Alleen al door te kijken naar de albumhoes van Descenders krijg ik eenzelfde soort gevoel. Twee vrienden die een robotachtige alien omarmen, zoals die in de tachtiger jaren werd gekarakteriseerd. Luisterend naar de muziek, waar het uiteindelijk om gaat, horen we ademende composities, waar met name melancholie en hoop elkaar afwisselen. Het gitaarwerk is sereen en mooi uitgevoerd, zonder direct de hoofdrol op te eisen. Hier hoor je de parallel met de rustige Ahab stukken. De synthesizer en elektronische effecten dragen bij aan een sfeervol geheel. Het tijdloze stemgeluid van Emilia zorgt voor de kers op de taart. Met de ogen dicht luisteren naar het nummer Heroes is daadwerkelijk terug gaan naar het overvolle schoolplein in 1986, de stoffige en verkreukte lesboeken, de film E.T. en de in mijn beleving simpele wijze waarop het leven geleefd werd. Ja we zouden helden kunnen zijn, maar zijn het nog niet. Niemand die indertijd wist of we helden zouden worden. En de realiteit is dat we het nog steeds niet weten. In een wereld vol tegenstellingen en polarisatie verlang ik wel eens terug naar die simpele tijd van vroeger.

Was het maar weer 1986. Ik geef Silurian een groot compliment mee, slinger het audiobestand nog eens aan en doe mijn ogen dicht. Helaas is het na achttien minuten alweer voorbij, wat mij betreft het enige minpuntje van dit album. Ik hoop dan ook op een omvangrijkere opvolger, zodat ik nog wat langer weg kan dromen.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Demons
  2. La Conquête Du Monde
  3. Heroes
  4. Long Long Way To Go

Line-up:

  • Chris R. Hector – Instrumenten
  • Emilia Sherman – Zang

Link: