Silhouette – Beyond The Seventh Wave

Silhouette – Beyond The Seventh Wave

Freia

Records, 2015

Het Utrechtse Silhouette maakt progrock en levert met Beyond The Seventh Wave een ware conceptplaat af. De plaat vertelt het verhaal van een man die de sigaar is: hij is onschuldig veroordeeld en hunkert naar vrijheid. We volgen per nummer de ervaringen van deze moderne graaf van Monte Cristo.

De muziek is episch en enigszins bombastisch. Dit komt vooral door de vele instrumenten die ingebracht worden en intermezzo’s die onder meer bestaan uit dwarsfluiten, violen, klarinetten, orgels etc. Daarbij hoor ik krekeltjes, huilende honden, golven, de wind, ijzeren kettingen en verschillende vogels. Allemaal natuurlijk ten dienste van de sfeer en het verhaal. Gelukkig heeft Silhouette niet voor een complex verhaal gekozen, zodat de verhaallijnen zich gemakkelijk in je hoofd planten. Dat komt omdat er veel films, boeken, tv-series en computerspellen zijn die als uitganspunt een onschuldige veroordeelde man nemen. Verder is de zanglijn ook wel musical-achtig. Ondanks de rijke literatuur over dit onderwerp zie ik toch geen snelle actiefilm als The Fugitive voor me, maar meer een technicolor jaren 70 film. Papillon of misschien wel de De graaf van Monte-Cristo (inclusief piraten-shirts).

De muziek is erg aanstekelijk en de nummers blijven hangen. Sterker nog, je wil ze meebrullen. Erg mooi vind ik ook de dubbele gitaarriffs die ook gevolgd worden door de keyboards (zoals op Web Of Lies part 1 – The Vow) en de powerballad-achtige nummers (zoals bijvoorbeeld Devils Island). Hoewel progressief, is de muziek niet pretentieus. Zelf moest ik een beetje denken aan de projecten van Arjen Lucassen, maar dan met minder fantasy.

Tracklisting:
Silhoette

 1. Prologue
 2. Betrayed
 3. Web Of Lies part 1 – The Vow
 4. Web Of Lies part 2 – The Plot
 5. In Solitary
 6. Escape
 7. Lost Paradise
 8. Betrayed Again
 9. Devil’s Island
 10. Beyond The Seventh Wave
 11. Wings To Fly

Line-up:

 • Erik Laan – Zang , Keyboards
 • Brian de Graeve – Zang, 12-snarige akoestische gitaar
 • Gerrit-Jan Bloemink – Basgitaar
 • Daniel van der Weijde – Gitaar
 • Rob van Nieuwenhuijzen – Drums, Percussie
 • Jurjen Bergsma – Basgitaar

Links: