Silent Voices – Chapters of Tragedy

Silent Voices – Chapters of Tragedy


Wil de echte Dream Theater opstaan? Want allemachtig, wat is dit bij elkaar gejat zeg! Niet dat het debuut van het Finse Silent Voices slecht is; integendeel zelfs. Maar het valt niet te ontkennen dat er wel erg veel gespiekt is bij het Grote Voorbeeld. Het overgrote merendeel van het materiaal had zonder enig probleem op een ‘Images and Words’ of ‘Awake’ kunnen staan. Als zanger Michael Henneken dan ook nog eens blijkt te klinken als het jongere broertje van James LaBrie, en de keyboards ook nog eens erg aan oude tijden doen terugdenken is het feest helemaal compleet.


Nu moet mij echter één ding van het hart: ik hou dus absoluut niet van Dream Theater!


Is dit dan een probleem? Nee, niet echt, want om de één of andere volslagen debiele reden kan dit Silent Voices mij wel bekoren. Dit is met name te danken aan het materiaal, wat, de Goden zij dank, minder fragmentarisch van karakter is als dat van Dream Theater. Het is allemaal net dat beetje meer Metal om het interessant te maken. Het materiaal is doorgaans sterk en afwisselend en de afzonderlijke muzikanten weten donders goed waar ze mee bezig zijn. Het geheel is tamelijk keyboard-/piano-georienteerd, en deze worden dan ook regelmatig bijzonder sfeervol ingezet.


De zanger, zoals eerder gezegd, klinkt als een jonge, nog niet gerijpte versie van James LaBrie, en dat lijkt me geen slecht compliment. Meerdere malen weet deze zanger, mede dankzij het materiaal, herinneringen op te roepen aan de hoogtijdagen van de Prog-Rock band. Debet hieraan is ook gitarist Timo Kauppinen, die zeer zeker zijn mannetje staat. Het is nog geen Petrucci, om nog maar eens een vergelijking te maken, maar als je luistert naar zijn werk in het tien minuten lange “Tragedy” weet je dat deze jongen er wel komt. Dit nummer is dan ook de epische spil en hoogtepunt van deze cd, geheel met geluidseffecten, dialogen en al voor de goede sfeer.


Andere aanraders zijn de opener “Beyond Shadows”, het snelle, groovy “Falling from Grace” (fabuleus gitaarwerk) en het mooie, eveneens tien minuten lange “The Last Sunset”.


De liefhebbers van een Vanden Plas en Dream Theater hebben er al met al een hele sterke aanrader bij. Van Silent Voices gaan we zeker meer van horen, en luisteren is kopen!Tracklist:

1 Beyond Shadows

2 HumanCradleGrave

3 Tragedy

4 Cross my Path

5 Falling from Grace

6 Glassheart

7 The Last Sunset