Silent Skies – Dormant

Silent Skies is nog nooit de eer te beurt gevallen om beschreven te worden op het heilige zwarte digitale weblandschap dat de naam Zware Metalen draagt. Geen gekke gewaarwording, als je bedenkt dat de muziek grotendeels bestaat uit serene heldere vocalen en pianocomposities. Dit heeft op geen enkele wijze te maken met metal, rock of überhaupt met een gitaar. Toch is het een gemis dat dit nog nooit besproken is. Silent Skies bevat namelijk veel van de emotie die we ook in de geliefde hardere genres vaker terug zien komen. Treurnis, verdriet en melancholie. Ditmaal echter in een ander muzikaal format gegoten. Daarnaast is hokjesdenken alleen voor muzikale snobs.

Aangezien we de band nog nooit eerder hebben besproken, is het goed om hier wat extra toelichting op te geven. Eigenlijk is het helemaal geen band, maar een samenwerking tussen een tweetal rasmuzikanten. Aan de ene kant staat de Amerikaanse pianist, componist en multi-instrumentalist Vikram Shankar (Lux Terminus, Redemption). Hij is, zoals je zult verwachten, verantwoordelijk voor de muzikale component. Aan de andere kant staat zanger Tom S. Englund. Hem kennen we natuurlijk als de frontman van de melodische metalband Evergrey. Hij staat bekend om zijn prachtige heldere zanglijnen, die vol overtuiging en emotie worden overgebracht. Hiermee bevat Silent Skies toch een kleine link met onze geliefde gitaargenres. Daarnaast wordt dit album uitgebracht onder de vlag van Napalm Records, toch één van de groteren der aarde op het gebied van zware muziek.

Van dat alles krijgen we echter in dit geval helemaal niks te horen. De luchten zijn gelukkig niet volledig stil, maar bevatten wel totaal andere klanken. Zo krijgen we filmische geluidslandschappen, waarbij de piano en keyboard van Shankar meestal de leidende rol innemen. Dat alleen is al voldoende om bij weg te dromen. Daar legt zanger Englund dan weer zijn volledige ziel en zaligheid in om met zijn karakteristieke stem een emotionele bondgenoot van de composities te vormen. Het project ontstond doordat Englund de pianocovers zag van Shankar van enkele Evergrey-nummers. Een wederzijds respect was geboren en een samenwerking kwam tot stond. Dat beviel zo goed dat we inmiddels drie jaar verder met Dormant alweer de derde langspeler kunnen optekenen. Van inactiviteit is er ondanks deze titel dus absoluut geen sprake.

Normaliter zouden we nu toch langzaamaan wat moeten gaan zeggen over de inhoud van het album. Dit is echter geen muziek die beschreven dient te worden, maar in zijn volledigheid ervaren moet worden. Dit is nu wat je noemt pure luistermuziek. Gooi de ramen en gordijnen dicht, zet je telefoon op stil en laat de gejaagdheid van het leven even voor wat het is. Gun jezelf deze muzikale onthaasting. Silent Skies biedt namelijk een diepgaande ervaring die vervoert, ontroert en simpelweg prachtig mooi is. De eerste helft van het album handelt daarbij overduidelijk uit een donkere emotie (met New Life als zwaartepunt), terwijl de tweede helft juist ook wat lichtere composities bevat. Als toetje worden er nog drie covers gebracht in de vorm van The Trooper (Iron Maiden), Dancing in the Dark (Bruce Springsteen) en Numb (Linkin Park). Voor alle drie geldt dat de nummers op een dermate eigen manier gebracht worden, dat het bijna een geheel nieuw nummer wordt. Met name Numb gooit hierbij hoge ogen.

Het is haast ondenkbaar dat je een album vol met pianostukken en gevoelige zang interessant kunt houden. Laat staan drie volledige langspelers. Silent Skies bewijst met Dormant het absolute tegendeel en brengt wederom een album vol met prachtige composities. Metal of niet, dit is voor eenieder die pretendeert van mooie muziek te houden.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. Construct
 2. New Life
 3. Churches
 4. Just Above The Clouds
 5. Reset
 6. Tides
 7. The Real Me
 8. Light Up The Dark
 9. Dormant
 10. The Last One On Earth
 11. The Trooper (cover)
 12. Dancing In The Dark (cover)
 13. Numb (cover)

Line-up:

 • Tom S. Englund – Zang
 • Vikram Shankar – Piano, keyboard

Links: