Signs Of The Dying Summer – Oto Jest Pustka

En we gaan verder snuisteren in de releaselijst van het Poolse Godz Ov War Productions. Recentelijk kwam ik daar erg interessante bands tegen als daar zijn, Cień en Zmarłym. Dit Poolse Signs Of The Dying Summer was me eveneens onbekend. Het obscure drietal brengt black metal en doet dit in een niet al te klassieke samenstelling. De heer Sadogoat zorgt dan wel voor de gitaren en A. Sarg voor de vocalen maar als ik zie staan dat Uhu verantwoordelijk is voor alles wat met programmering te maken heeft, dan gaan mijn nekharen toch al recht staan. Ik hou namelijk niet zo van een te klinisch drumgebeuren of te veel aan bijgeluiden. Maar laat ik alvast verklappen dat ondanks wat haken en ogen, het geheel op deze plaat meer dan te pruimen is. Soms worden er wel wat hoekjes en kantjes afgereden en loopt het ritmisch wat stroever, doch dit mag de blackmetalpret niet drukken.

Dit Oto Jest Pustka is, nog even te vermelden, de debuutplaat van dit akelig ogende drietal. Signs Of The Dying Summer maakt het ons niet al te moeilijk. De zes nummers worden lekker eenvoudig van een nummer voorzien, meer moet dat niet zijn. Het is op zich al een verwijzing naar de eenvoud van de muziek en daar is niks mis mee natuurlijk.

Er wordt erg vaak gebruik gemaakt van de tokkelende distortionloze elektrische gitaar om bepaalde riffs aan te kondigen. Een nummer als Oto Jest Pustka III lijkt zo al vroegtijdig te verzanden maar niks is minder waar. Het blijkt uiteindelijk een boeiende afwisseling te zijn tussen dat soort partijen, bijtende gitaarthema’s en dwalende leadlijnen. De drumpartijen voelen bij wijlen wat koud doch passen perfect. De gorgelende keelgeluiden van A. Sarg leggen er dan weer een smerig en vettig laagje over. Ook het wat gelijkende begin op Oto Jest Puska IV is bijzonder intrigerend. Het lijkt na een aantal kille openingsmaten een nummer te worden dat een typisch depressief blackmetalgevoel meekrijgt zoals we kennen van de Zweden van Lifelover en consorten.

Ondanks de initiële huivering en de recht springende nekharen, betreffende alles wat met programmering te maken had, moet ik toch concluderen dat dit Oto Jest Pustka van Signs Of The Dying Summer, een meer dan degelijk blackmetalwerkstuk geworden is. Het scheert geen hoge toppen en evenmin pakt het je brutaal bij de noten maar het laat wel een duister, donker en smerig gevoel achter. En dat is hetgeen wat telt.

Score:

80/100

Label:

Godz ov War Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Oto Jest Pustka I
  2. Oto Jest Pustka II
  3. Oto Jest Pustka III
  4. Oto Jest Pustka IV
  5. Oto Jest Pustka V
  6. Oto Jest Puska VI

Line-up:

  • Sadogoat – Gitaren
  • Uhu – Programmering
  • A. Sarg – Zang

Links: