Sidus Atrum – Spiral Of Life

Sinds 2019 is deze Oekraïense dame actief in de blackmetalwereld met het eerste werk, Cold Silence. Voor het vervolg smeedde Sidus Atrum, de band van Yuliia Lykhotvor, een samenwerkingsverband  met het Oostenrijkse Kvlt Und Kaos productions. De essentie van het tekstuele laat zich vatten door het feit dat een ziel, na overlijden, op zoek gaat naar zijn/haar origine. Mevrouw Lykhotvor heeft grotendeels alles zelf gedaan op dit tweede album. Ze schreef de muziek, de teksten en stak ook heel wat werk in het opnameproces. Ze screamt en grunt alsof het een lieve lust is, wisselt dit vervolgens af met gewone zangpartijen en gesproken stukken. Toch kiest ze ervoor om alles in het Engels te brengen, haar moedertaal was toch sterker geweest, maar kom, de keuze is gemaakt.

Fading Light maar zeker Sea of Life laat je kennismaken, als je dit al niet eerder deed, met de bijzonder afwisselende muziek van deze Oekraïnse dame. Ze slaagt er niet alleen in elementen uit de blackmetalschool te gebruiken, ze combineert dit vaak met doom – en post-metal thema’s. Zo dobber je heel gemakkelijk mee op de emotionele golven van het leven. Gelukkig houdt het water zich niet altijd even rustig en geeft een brommende bas of een blastend drumritme, de cadans aan de golven door. De eerder bezwerende koorachtige zanglijnen geven je gene of ene richting aan.

Al zuchtend, steunend en kreunend start de jongedame het nummer Breath Of Agony. Een nummer dat toch een vettige slependheid in zich heeft. Een nummer dat ook voorzien is van snelle hammerblasts onder een rochelende bas en een spuwend arsenaal aan splijtende riffs. Tel daar dan nog eens de erg scherpe screams bij en het maakt dit nummer toch tot één van de agressiefste van de plaat. Nochtans zijn de beginmaten van Rain Brings Your Voice ook niet te versmaden qua snelheid en agressie. Je kan hier ook een gastbijdrage horen van de Roemeense multi-instrumentalist, Daniel Neagoe (Clouds, Eye Of Solitude).

Een bijzondere kennismaking met dit éénvrouwsproject, Sidus Atrum. Spiral Of Life is zeker het beluisteren waard. Het mist bij momenten nog wat overtuigingskracht en kracht in het algemeen. Desalniettemin is de mix van black-, doom- en een snuifje death-metal afgekruid met een paar korreltjes post-metal, aangenaam om luisteren.

Score:

70/100

Label:

Kvlt Und Kaos Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Fading Light
  2. Sea Of Life
  3. Breath Of Agony
  4. Farewell
  5. Rain Brings Your Voice
  6. Regression

Line-up:

  • Yuliia Lykhotvor – Zang, alle instrumenten

Links: