Sick Of It All – Death To Tyrants

Sick Of It All – Death To Tyrants
Century Media – 2006

Sick Of It All, wie is er niet mee opgegroeid? Tenminste, iedereen die een beetje een hardcore-achtergrond heeft. Dit jaar bestaat dit hardcore-monument maar liefst twintig jaar. In het begin van de jaren ’90 maakte ik zelf voor het eerst kennis met deze band. Met name de energie die Sick Of It All uitstootte werkte verslavend. Ik was dan ook snel verkocht. Deze band is moeilijk weg te denken uit de hardcore-scene; een scene waar zij zelf voor een groot gedeelte aan meegebouwd hebben.

Nu is er dan Death To Tyrants, het nieuwe album in dit jublieumjaar. Uiteraard zijn er geen grote veranderingen in de sound van de band. De kenmerkende stem van zanger Lou Koller ondersteunt het geheel als altijd met zijn bijtende, rauwe stem en zorgt ervoor dat dit vanaf het eerste nummer meteen weer een echter Sick Of It All plaat is. Qua tempo is de band wel een tandje lager gaan spelen sinds de begindagen, maar de agressie en het enthousiasme zijn er nog steeds.

Het grenst aan het ongelofelijke dat deze band na het wat meer punk-georiënteerde Life On The Ropes nu weer zo’n enorme knaller aflevert. Het is alweer het negende studioalbum van de band, maar ze klinken als herboren. De typische New York sound is voldoende aanwezig, maar er komen ook veel groove- en meezing-toppers langs.

Eigenlijk hoeft Sick Of It All helemaal geen goede platen meer te maken. De band heeft zich al en breed bewezen en kan zich met alleen touren ongetwijfeld prima bezig houden. Ze zouden alleen af en toe wat uit moeten brengen om te laten weten dat ze er nog zijn. De passie brandt echter duidelijk nog diep van binnen zodat een uitstekende plaat als Death To Tyrants het daglicht heeft kunnen zien.

Door de jaren heen ben ik qua muzikale voorkeur steeds meer metal gaan waarderen maar deze plaat brengt me weer helemaal terug in de oude sfeer die Sick Of It All oproept. Live is deze band nog altijd een van de gegarandeerde topacts in het genre. Ik heb nog nooit gehoord dat de band een slecht optreden had. Dankzij de uitstekende mix van (daar is ie weer) Tue Madsen heeft deze plaat ook een groot gedeelte van deze energie vast weten te leggen.

Sick Of It All is dus terug van eigenlijk nooit weggeweest. Ik weet niet precies hoe oud de bandleden inmiddels zijn, maar ze lijken van plan te zijn om ook op hun rollators nog enkele jubilea mee te gaan maken. En daar staat hen kwalitatief gezien ook niets voor in de weg.

Sick Of It All - Death To TyrantsTracklist:

 1. Take The Night Off
 2. Machete
 3. Preamble
 4. Uprising Nation
 5. Always War
 6. Die Alone
 7. Evil Schemer
 8. LeaderM
 9. Make A Mark
 10. Forked Tongue
 11. Sodom
 12. Faithless
 13. Fred Army
 14. Thin Skin
 15. Maria White Trash

Line-up:

 • Lou Koller – vocals
 • Pete Koller – guitar
 • Craig Setari – bass
 • Armand Majadi – drums

Links: