Sick n’ Beautiful – Starstruck

Op een aankondiging van collega Bart na, blijft Sick n’ Beautiful al negen jaar onder onze radar. Starstruck is het derde uitwerpsel van de Italianen die hun afkappingsteken aan de verkeerde kant van de n hingen. Zo matig als hun spelling, zo schaars gekleed zijn de benen van hun frontvrouw. Meestal wil dat zeggen dat de aandacht ergens van afgeleid moet worden.

Eerlijk is eerlijk: Greta haar stem doet weinig onder voor haar benen. Zelfvertrouwen en controle heeft ze met overschot en net dat zou weleens de reden kunnen zijn waarom de vocalen over het algemeen tamelijk glansloos passeren. Ze doet té veel moeite om zanglijnen outside the box te kwinkeleren. Daardoor komen ze vaker geforceerd dan memorabel over. Ongeacht hoeveel enge pitchshifters, vervormende echo’s of exuberante tweede stemmen er ook opstaan.

In hetzelfde te mooi opgemaakte bedje ziek zijn de wrikkende drumverbouwingen en de basritmes die zich daarop baseren. In de rustige strofes met twinkelende toetsen en knisperende electrolyse stoort het minder, maar daar waar een op zich nog wel dikke laag gitaar zich er in vlakke stroken overheen smeert, streelt de ritmesectie tegen de haren in. Gitaarlagen trouwens, die uitblinken in neutrale monotonie, met slechts her en der een flard panache. Regelmatig staat er een akkoord schijnbaar scheef op de toonladder van het digitale klankspel. We zullen het maar experimenteel noemen

Of je het positief of negatief opvat, dat is nog maar de vraag, maar met de Latin buikdansritmes en op hiphopvibes flowende zanglijnen van Drop It 2 The B , avontuurlijke arrangementen van Schadenfreude en de hardere ritmestoornissen van het slotnummer is Startstruck regelmatig opmerkelijk. Ook de niet-zingen-tijdens-een-solo-regel gaat er aan, met alle kakofonische gevolgen vandien. Wellicht bewuste progdoenerij, maar ons maakt het eerder ziek dan dat we het mooi vinden. Een geforceerde alles-of-niets-poging om bizar en eigenzinnig te doen.

Score:

54/100

Label:

Frontiers Music, 2022

Tracklisting:

 1. Tonight We Go To War
 2. Starstruck
 3. Drop It 2 The B
 4. This Is Not The End
 5. Defy The Light
 6. Deep End Dark
 7. Schadenfreude
 8. Pull Of Gravity
 9. Pray Tell Me
 10. Angels Be Fallin’
 11. Ytopynonavevanonypoty

Line-up:

 • Luigi ‘Lobo’ Croce – Gitaar
 • Marc ‘Rev C2’ Cattaneo – gitaar
 • Valentina ‘Evey’ Sollazzo – Drums
 • Ray ‘Big Daddy Ray’ Sperlonga – Basgitaar
 • Greta ‘Herma’ Di Lacovo – Vocalen

Links: