Siberian – Through Ages Of Sleep

Siberian uit Linköping levert met Through Ages of Sleep een monster van een plaat af, die naar eigen zeggen als sludge en post-metal gecategoriseerd kan worden. Wat mij betreft doet de band zich daarmee te kort. Dit album maakt onderdeel uit van een trilogie rondom de persoonlijke droomwereld van de bandleden. Siberian schotelt ons een compromisloze muur van geluid voor, doorspekt met fraaie melodielijnen en een melancholisch gevoel. Het muzikale vakmanschap en de energie spatten er vanaf. Bands die mij te binnen schieten bij het beluisteren van Through Ages of Sleep zijn Mastodon en Cult Of Luna.

Het album beluistert van begin tot eind als een avontuur en verveelt geen moment. De diversiteit aan muzikale invloeden, en de progressieve ritmiek en akkoordenwisselingen zijn een lust voor het oor. Op de momenten dat de vocalen balanceren op het randje van controle, krijgt het album wat mij betreft zijn meeste impact. De band schakelt tussen en zelfs in de nummers moeiteloos van blackmetalriffs naar groovende hardcore en melodisch post-metal. Het element dat ik persoonlijk het minst herken in het bandgeluid is sludge. Mijn favoriet van het album is Age of Sleep, waarin alle bouwstenen van de sound van Siberian samenvloeien in een puntig nummer. Luister maar eens naar die meesterlijke riff. Het is niet veel bands gegeven om zo veel muzikale invloeden te verwerken in het bandgeluid en tegelijkertijd relatief korte nummers te schrijven. Siberian flikt het en slaagt wat mij betreft met vlag en wimpel. Het fraaie artwork en de mysterieuze titels van de nummers vervolmaken het geheel.

Siberian zou niet misstaan op de affiche van het avontuurlijke Roadburn, dat de laatste jaren steeds meer progressieve metal aan de line-up heeft toegevoegd.

Score:

84/100

Label:

The Sign Records, 2017

Tracklisting:

 1. Ascend
 2. Witness
 3. Axis Mundi
 4. Heresy Breath
 5. Anima Astray
 6. Transcend
 7. Kingdoms
 8. Dirge
 9. Age of Sleep

Line-up:

 • Gus Ring – Vocalen
 • Linus Marron – Gitaar
 • Daniel Eklöw – Drums

Links: