Siberian Summer – Real Feel -90°C

Het jaar is 2021 en het is lente in Nederland. Uit het raam zien wij korrels natte sneeuw naar beneden dwarrelen om afgewisseld te worden door dikke hagelstenen bij temperaturen rond het vriespunt. Wat dat betreft lijkt een Siberian Summer niet erg ver weg. De Estse band is een nieuwkomer in de ondergrondse scene op het gebied van extreme muziek. Hun debuut klinkt, zoals de titel doet vermoeden, ijs- en ijskoud. Zij maken een abstracte bak ruis die zij zelf typeren als no-wave black metal of, het compositum van ‘sick’ en ‘ambient’, sickbient. Real Feel -90°C is goed voor zestien minuten aan overweldigende klanken om je manische depressie te omarmen, of een nieuwe te ontwikkelen.


Freezing Heat leidt de cassette in met een ijzige wind zoals je die alleen bij met sneeuw overgoten vlaktes kan verwachten, gecombineerd met een krakend haardvuurtje. De door de nummertitel te vermoedden atmosfeer krijgt hiermee vorm. Het knusse van het haardvuurtje wordt echter al snel verstoord door een alles verscheurende blastbeat. Een combinatie van zo luid mogelijke gitaren, genadeloze bastonen en ongemakkelijke elektronische ruis, vermengd met schrijnend gekrijs, zetten de muzikale toon van het album. Het creëren van een contrast van coherente chaos in een structuur van totale structuurloosheid, dat is wat we de komende zestien minuten van Siberian Summer kunnen verwachten.

Door de uilenzang en de akoestische gitaarklanken op Owlwatch verandert het haardvuur in een kampvuur, dat overigens onverminderd door knispert. Op dit nummer lijkt het album iets toegankelijker te worden. De blastbeats zijn vervangen door een drumpatroon dat meer in het post-punkstraatje van Bauhaus en consorten ligt. Het beoogde ongemak herpakt zich echter weer met Death Best Served Cold. Het viertal kraamt hier met de grootste precisie een agressieve bak lawaai uit dat de volledige psyche van de luisteraar overneemt.

Ice Screams introduceert nieuwe geluiden in de ambient mix. Naast de nog steeds doorrazende wind en het onverminderd knisperende kampvuurtje is nu ook kettinggekletter en het tikken van een ijspriem te horen. Dit, gecombineerd met schreeuwen en enkele drumgeluiden, vormt de inleiding tot Panorama Gulag. Hier worden de drumgeluiden en de schreeuwen vervangen met een schizofrene symfonie aan stemmen die als ritueel een niet te identificeren combinatie aan woorden herhalen.

Een enkele toon van een synthesizer doorbreekt het ritueel en daarmee alle opgebouwde geluiden, inclusief de wind en het haardvuur. De muziek op Pilgrimage ramt echter onveranderd door met hier en daar zelfs wat identificeerbare riffjes. Na dit nummer keert het winderige kampvuurensemble terug om het door verassend melodische synthesizer- en gitaarpartijen getypeerde Silver In Your Hair te introduceren.

Dat Real Feel -90°C nog kan verrassen laat ook Timberfall zien. Aan de kakofonische combinatie van black metal, in zijn meest ontoegankelijke vorm, en ambient, in zijn meest gruizige vorm, ben je na een goede tien minuten inmiddels wel gewend. Wat verrast is het groove-stramien dat dit nummer typeert. Ook de experimenteel klinkende synthesizerpatronen op Hypothermal and Dangerous prikkelen de luisteraar en zijn een welkome verrassing.

De afsluiter herhaalt nog eens alles in een flinke drie minuten wat Real Feel -90°C in zijn geheel heeft laten horen. De experimentele synthesizerpatronen worden voortgezet, maar al snel doorbroken door blastende drumpartijen en kermend gekrijs. Planet of Nothing but Snow eindigt met het verstaanbaar herhalen van de titel van het nummer, wat direct herinnert aan de algehele temperatuur van het album.


Ijskoud, dat is een goede typering voor Real Feel -90°C. Voor de liefhebbers van alles wat met blackened noise of no-wave te maken heeft, heeft Siberian Summer voor een pareltje gezorgd. De ontoegankelijkheid is een van de grote krachten van het album dat een uniek plekje vindt in het noise-landschap. Voor wie nog een introductie in het genre nodig heeft, er zijn betere plaatsen om te beginnen. Maar mocht je, via welke weg dan ook, affiniteit krijgen met alles dat ruist, kom dan snel nog maar eens bij Siberian Summer terug.

Score:

80/100

Label:

Strok Records, 2021

Tracklisting:

 1. Freezing Heat
 2. Owlwatch
 3. Death Best Served Cold
 4. Ice Screams
 5. Panorama Gulag
 6. Pilgrimage
 7. Silver In Your Hair
 8. Timberfall
 9. Hypothermal and Dangerous
 10. Planet of Nothing but Snow

Line-up:

 • khold n – vocalen, drum, bijl, ruis, gitaar
 • 276889 – drumgeluiden, achtergrond stemmen
 • ostrov mira – basgitaar, gitaar, achtergrond stemmen
 • dr. karavajev konstantinovitch – synthesizer, productie, achtergrond stemmen

Links: