Shining – Live Blackjazz

Shining – Live Blackjazz
Indie Recordings, 2011

Vorig jaar stond Blackjazz van het Noorse Shining bovenaan mijn jaarlijst. Uiterst vernieuwend was de kruising van technische metal met futuristische synthesizers en geflipte jazzriedels ten eerste, maar ook echt een product dat “af” was. Het voelde als een geheel, het voelde in enige mate perfect, als in: er kon niets meer af of bij om het beter te maken. Ik kan me nog herinneren dat ik me destijds afvroeg hoe men dit live ging uitvoeren. Jammer genoeg heb ik de band afgelopen jaar niet live gezien, maar nu is er voor mij en voor hen die een van die optredens nog eens willen herbeleven Live Blackjazz, in cd-, lp- of dvd-vorm (opgenomen in de Rockefeller Music Hall, Oslo). Maar voegt het wat toe aan de albums die we al hebben?

Wel, voor de dvd, ja. Blackjazz is niet slechts een muziekgenre, Shining heeft de door henzelf benoemde stijl vormgegeven door het hele image er omheen, en alle elementen hiervan komen samen wanneer beeld wordt toegevoegd aan het geluid dat er al was. Hoewel, ook qua geluid alleen biedt Live Blackjazz nieuws: In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster, The Red Room, Goretex Weather Report en Winterreisse (van de eerdere albums) hebben allen dat typische Blackjazz-geluid meegekregen, en als je het mij vraagt heeft dat de nummers nog meer pit gegeven, terwijl het experimentele bewaard is gebleven. Echter, qua hoeveelheid materiaal is de audio-versie zwaar minderwaardig aan de dvd. Het concert klokt in totaal zo’n honderd minuten, waar de cd met een uur ophoudt. Een deel hiervan is gepraat tussendoor, maar als je toch al geld betaalt, waarom zou je dan niet die paar extra euro neerleggen voor meerdere briljante creatieve uitspattingen (zo doordacht dat het geen jams meer mogen heten) in het verlengde van bestaande nummers en de grootse toegift RMGDN? Daarnaast, het camerawerk en de lichteffecten zijn van bovengemiddelde kwaliteit voor metalbegrippen. Alles past perfect op de muziek.

Overigens kan ik epilepsiepatiënten wel aanraden het bij slechts het geluid te houden. Niet alleen wisselen de beelden elkaar nog sneller af dan op welke andere live-dvd ook, ook maakt men zo goed als constant gebruik van strobe-effecten, die er voor zorgen dat je eigenlijk ongeveer een derde van de dvd zwart ziet. Ik zelf had na drie minuten al pijn aan mijn ogen van het constante geflits. Het past goed bij de muziek, dat wel. Daarvan mag overigens niet onvermeld blijven dat het een prestatie vanjewelste is hoe men albumversies live weet te herproduceren. Op een enkel moment is het geschreeuw van zanger Munkeby wat te aanwezig, maar over het algemeen doet hij het uitstekend, en op de overige muzikanten heb ik werkelijk helemaal niets aan te merken. Ik heb niet de kleinste slordigheid kunnen ontdekken in hoe men de nummers tot leven brengt, en hier en daar ook nog de creativiteit loslaat waar daar ruimte voor is.

Live Blackjazz is een fenomenale tentoonstelling van wat Shining tegenwoordig is, en waarop de muziek foutloos wordt gereproduceerd. De functie die de opname heeft als een soort best of (zoals de band het zelf voorstelt) is wel een beetje dubbel. Immers, de term ‘blackjazz’ heeft men nog geen twee jaar geleden zelf uitgevonden, en voor zover ik kan inschatten heeft Shining nog een fikse potentie als het neerkomt op het neerzetten van albums die dit nieuwbakken genre vorm gaan geven. De heren zijn hun instrumenten en het schrijven van origineel en pakkend materiaal meester, voor zover we kunnen afleiden uit Blackjazz. Waar wachten ze op?

Tracklisting:
Shining - Live Blackjazz cover

 1. The Madness and the Damage Done
 2. Fisheye
 3. In the Kingdom of Kitsch You Will be a Monster
 4. The Red Room
 5. Goretex Weather Report
 6. Winterreisse
 7. Exit Sun
 8. HEALTER SKELTER
 9. 21st Century Schizoid Man
 10. RMGDN (alleen op dvd)
 11. (op de cd zijn de eerste twee nummers verwisseld)

Line-up:

 • Munkeby – Vocals, saxophone, guitar, EWI
 • Sagen – Guitar
 • Moen – Keyboards, synths
 • Lofthus – Drums
 • Kreken – Bass

Links: