SheWolf – SheWolf

Hoe serieus neem je muzikanten als je al je bandleden anoniem laat zijn en alleen de zangeres met naam en toenaam noemt. SheWolf leek het een goed idee om de muzikanten in anonimiteit te hullen en de zangeres op de voorgrond te zetten. SheWolf is het debuutalbum van deze symfonische metalband. Waar de band vandaan komt is onbekend, maar zangeres Angel Wolf-Black is Grieks.

De band brengt een combinatie van typische symfonische metal met powermetalriffs en hier en daar een uitstapje naar folkmetal. Referenties zijn Moonlight Haze en vooral Visions of Atlantis. Opener The One You Feed is het beste voorbeeld van een folkuitstapje, en ik hoor dat verder nergens echt duidelijk terugkomen. Moonbound is dan weer het meest op power metal geënt, met een hoog tempo en jagende drums. Het is allemaal zo voorspelbaar als de middagmaaltijd van iemand die altijd een broodje pindakaas tussen de middag eet. Vocaliste Angel Wolf-Black heeft een aangename stem die soms wat schor klinkt. Ze heeft wat klassieke scholing gehad en brengt bijzonder veel variatie aan in haar vocalen. Het liefst zingt ze met lekker veel expressie en gevoel voor emotie. Desondanks klinkt de ballad Nothing Lasts Forever zo kitscherig als een interieur in goudkleur. Ze probeert het geheel kracht bij te zetten door nog wat extra dramatiek in de teksten te verwerken. Het is echter meer het gooien met een hele handel oneliners, de ene nog overdrevener dan de ander. Hoewel het muzikaal nog niet eens uitnodigde tot zoveel oppervlakkigheid, is dat wel het gevolg van de vocale inzet.

My Prayer is een prima voorbeeld van een uitgekiend catchy liedje met een sterke opbouw en uitstekende vocalen. Fallen Without You heeft hetzelfde probleem dat door dit album heen zit: te voorspelbaar en oppervlakkig. Je kan het allemaal heel netjes inspelen en er een leuke verrassende zanglijn bij verzinnen, het blijft jammer genoeg wat ongeloofwaardig klinken. Het blijft klinken als een zoektocht naar de juiste snaar, waar af en toe, bijna toevallig, een daadwerkelijk goede passage wordt gevonden. Niet alleen de zoveelste typische symfonische metalpassage. Het refrein van Fallen Without You is zo’n aardige treffer. Het zijn heldere structuren en een prima instrumentbeheersing, maar daardoor blijft het allemaal zo schools klinken. Het ontstijgt zichzelf niet.

Over de gehele linie is SheWolf best een dapper debuut. Ja, het ontbreekt aan een eigen gezicht en er ligt nog een te dikke laag kitsch bovenop. Een band met een behoorlijke potentie, maar uiteindelijk niet catchy genoeg om blijvend indruk te maken en ook mist de volledige inbedding van de thematiek. Daardoor neigt de band veel naar veilige keuzes, wat ook begrijpelijk is voor een debuut. Toch denk ik dat SheWolf een stuk krachtiger uit de hoek kan komen met minder voorspelbare liedjes die nog meer een muzikale vertaling van SheWolf, de wolvin, zijn. Na dit album heb ik daar alle vertrouwen in, ondanks dat SheWolf nu nog in de opstartfase zit.

Score:

75/100

Label:

Frontiers Music, 2022

Tracklisting:

 1. The One You Feed
 2. Welcome To The Pack
 3. Lone Wolf
 4. Home
 5. Moonbound
 6. Safe In The Dark
 7. Nothing Is Forever
 8. My Prayer
 9. The Thrill Of The Chase
 10. Falling Without You

Line-up:

 • The Hunter – Gitaar
 • The Predator – Basgitaar
 • The Alpha – Drums
 • Angel Wolf-Black – Vocalen

Links: