Sheogorath – Winterhold

Deze twee heren, Oostenrijkers, spelen al sinds 2013 met elkaar. Blijkbaar hebben ze elkaar gevonden door een gemeenschappelijke hobby: gaming. Volgens de platenboer van dienst, het Spaanse Art Gates Records, levert dit voor Sheogorath – want zo heet de band –  een ideale voedingsbodem op voor de door melodische black metal gedragen muziek. Nou, ik ben benieuwd. In ieder geval mag je al duchtig stellen dat, met een blik op het hoesontwerp, het een vermoedelijk episch, heroïsch gebeuren zou kunnen worden. Op naar een wereld vol draken, monsters, trollen, tovenaars en ander gespuis.

Openen doen deze twee heren met een toch te tochtig nummer, Dremora Lord. Tochtig? Inderdaad, ik heb de indruk dat de poort van het spreekwoordelijke kasteel toch wagenwijd openstaat. Het geluid is toch wat te luchtig en te klinisch. Nochtans mag ik wel vermelden dat het programmeren van de drumpartijen de heer Kollar bijzonder goed is afgegaan. Die partijen zitten strak in het geheel. Verder is het vooral niet verloren lopen tussen de veelheid aan flitsende gitaarlijnen. En dat zal voor het geheel van de EP het devies zijn.

Deemed To Be is dan toch een interessanter nummertje net door het gebruik van wat hoekige, puntige gitaarlijnen. Het mag ook wel geschreven worden dat de keelgeluiden van de heer Pazour hier bijzonder goed tussenglijden. Winterhold, het nummer van de toch weinig professioneel ogende videoclip, is dan weer een nummer waar thrashy partijen worden weggeblazen door eerder brutalere door black – en death metal geïnspireerde thema’s. Het is ook het eerste nummer dat me wat doet mijmeren naar de wereld van tovenaars en trollen mede door de krachtige samenzang. Embers is een meer dan acht minuten durend epos dat nog het best de thematiek die de heren inspireert weet weer te geven. Verrassend: op een bepaald moment komen vrouwen vocalen het geheel wat opluisteren. Deze worden toch wel bijzonder goed uitgevoerd en geïntegreerd in het nummer. Eveneens het vermelden waard, de bijzonder mooie, helder doch doorregende gitaartokkel rond minuut drie. Die blijft echt wel hangen.

Maar dan! Nemen de heren zich wel serieus? Waarom moet er een Nintendo-achtig deuntje deze redelijke EP helemaal naar de galemiezen helpen?

Ondanks het feit dat Sheogorath al sinds 2013 actief is, mis ik toch die kenmerkende maturiteit die bands na tien jaar samenzijn toch wel hebben. Geen kwaad wordt over de technische uitvoering, de heer Kollar beheerst alle instrumenten. Ook beheerst de heer Pazour de kunst om de stembanden te doen reutelen en te doen rochelen. Maar op één of andere manier mist het geheel toch die ohzo broodnodige, doorsijpelende boosheid en agressie.

Label:

Art Gates Records, 2022

Tracklisting:

  1. Dremora Lord
  2. Deemed To Be
  3. Winterhold
  4. Embers
  5. She-O-Go-Rath

Line-up:

  • Patrick Pazour – Zang
  • Matej Kollar – Gitaren, programmering

Link: