Sharptooth – Transitional Forms

In 2017 konden we nog genieten van het laatste werk dat het uit Nederland afkomstige The Charm The Fury uitbracht. Anderhalf jaar later besloot de metalcoreband dat het genoeg was. Niet dat het geluid nu het ei van Columbus was, maar het was prima te versmaden en lag goed in het gehoor. Waarom deze intro bij een Amerikaanse band die toevallig in dezelfde periode is opgericht? Dat is natuurlijk omdat Sharptooth in alle opzichten doet denken aan de melodieuze metalcore van The Charm The Fury. Het gezelschap uit Baltimore zit bij Pure Noise Records in ieder geval op een juiste plek. Transitional Forms is de tweede langspeler van het vijftal dat in 2017 vooral aandacht wist te genereren met de single Fuck You Donald Trump.

Het tweede album heeft tien nummers gekregen en knalt goed uit de startblokken met de humoristische single Say Nothing (In The Abscence Of Content) en het meer moshbare Mean Brain. Bij die single hoort overigens ook een ludieke videoclip waarin de band de draak steekt met Katy Perry’s California Gurls. Ook in de teksten horen we dat Sharptooth zijn boodschap met een goede knipoog weet in te brengen. Smaakmaker van deze band is ongetwijfeld de kleine gifkikker met de microfoon in haar hand, genaamd Lauren Kashan. De dame beschikt over een aardige cleane zang, maar laat ook horen dat ze haren op haar tanden heeft tijdens het woest stampende Life On A Razor’s Edge en Hirudinea. Sharptooth neemt tijdens deze nummers regelmatig even gas terug waardoor er speelse afwisseling ontstaat tussen hard en melodieuzer werk.

Tijdens Evolution horen we Justin Sane van Anti-Flag nog een mopje muziek meezingen. De aanvulling op vocaal gebied pakt goed uit en zorgt voor een welkome afwisseling. De melodieuze hardcore klinkt absoluut niet saai, maar verrast ook nog nergens namelijk. Nog even lekker moshen op 153 dat erg gezapig op gang komt en qua zanglijnen net te zoet klinkt, maar tegen het eind alsnog tevreden doet stemmen. Hetzelfde laken een pak bij The Southern Strategy. Op- en afbouwende drums leiden veelal een break in die aardige bijval krijgt van het gitaartandem, maar potten breken doet het zelden. Daar hebben we dit trucje al te vaak voor gehoord. Laat Nevertheless, uitgerekend de afsluiter van Transitional Forms, nu net wat interessantere gitaarriffs horen en uptempo, old school drumwerk. Zangeres Lauren Kashan anticipeert daar ook vlot op en het swingende resultaat laat het overige materiaal haast verbleken. Ik zou hier graag meer van willen horen, ware het niet dat het plezier over is. En zo blies het olifantje dit verhaaltje uit. Conclusie; wat meer eigen smoelwerk á la Nevertheless graag. Live gaat deze band alleszins voor plezier zorgen.

Score:

73/100

Label:

Pure Noise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Say Nothing (In The Absence Of Content)
 2. Mean Brain
 3. Life On The Razor’s Edge
 4. Hirudinea
 5. The Gray
 6. Evolution
 7. 153
 8. The Southern Strategy
 9. M.P.D.B (Maniac Pixie Dream Bitch)
 10. Nevertheless (She Persisted)

Line-up:

 • Lauren Kashan – Vocalen
 • Keith Higgins – Gitaar
 • Lance Donati – Gitaar
 • Peter Bruno – Basgitaar
 • Matt Hague – Drums

Links: