Shai Hulud – Reach Beyond The Sun

Shai Hulud – Reach Beyond The Sun
Metal Blade Records, 2013

Shai Hulud is zonder twijfel één van de meest toonaangevende metalcore-acts van het afgelopen decennium geweest. Helaas hebben we vijf jaar moeten wachten op een nieuwe plaat van deze Amerikanen, een periode waarin er behoorlijk wat nieuw talent zijn plekje heeft weten te veroveren. De vraag is dan ook of Shai Hulud nog wel relevant is in het inmiddels overbevolkte metalcore-genre.

ec band

Met oudgediende Chad Gilbert terug op het oude nest, weet de band in ieder geval een vertrouwd geluid op vocaal gebied neer te zetten. Daarnaast besloten de mannen de progressieve en technische elementen, prominent aanwezig op de laatste plaat, ietwat naar de achtergrond te laten verdwijnen en zich meer te richten op emotie. Hoewel ik denk dat de band altijd de focus op veel emotie in de muziek had, is het technische karakter wel duidelijk minder. Rauwer en meer recht door zee is wat Shai Hulud laat horen op Reach Beyond The Sun. Waar de band altijd in heeft uitgeblonken, zijn wervelende gitaren, agressieve vocalen en even venijnige teksten. In vergelijking met Misanthropy Pure toont dit album duidelijk meer hardcore-roots.

De hoogtepunten op Reach Beyond The Sun zitten vooral gaandeweg het album, met nummers als A Human Failing, To Suffer Fools en de duizelingwekkende wreedheid van het titelnummer. Shai Hulud heeft zich nooit vastgehouden aan de gebruikelijke couplet-refrein-couplet-refrein-afbraak-chorus, in plaats daarvan kiezen de heren voor een geluid dat verkent en uitdaagt, waarbij je pas na meerdere luisterbeurten de verschillende lagen kunt herkennen in de songs. Een sterke plaat van deze veteranen van de metalcore.

Tracklisting:

Shai Hulud - Reach Beyond The Sun

 1. The Mean Spirits, Breathing
 2. I, Saturnine
 3. Reach Beyond the Sun
 4. A Human Failing
 5. Man Into Demon: And Their Faces Are Twisted With the Pain of Living
 6. Medicine to the Dead
 7. To Suffer Fools
 8. Think the Adder Benign
 9. Monumental Graves
 10. If a Mountain Be My Obstacle
 11. At Least a Plausible Case for Pessimism

Line-up:

 • Chad Gilbert – Vocals
 • Matt Fox – Guitar
 • Matthew Fletcher – Bass guitar
 • Matt Covey – Drums

Links: