Shagor – Sotteklugt

Bij het schrijven van een recensie kun je voor veel invalshoeken kiezen. Sommige reviewers kiezen ervoor eerst uitgebreid op internet informatie over de betreffende band te zoeken, anderen doen dat liefst zo min mogelijk en laten de muziek liever voor zichzelf spreken. Weer anderen nemen eerst de biografie door om eens te kijken wat de band en label er zelf over te zeggen hebben. Ik koos bij het Nederlandse Shagor voor het laatste en zag in de line-up 3JS staan. Een rondje langs het internet bracht me bij een heel andere band c.q. muziek en ik moest de strategie bijstellen.

De biografie dan. Daaruit blijkt dat Shagor in 2018 begon met componeren en uiteindelijk twee jaar later het resultaat goed genoeg vond om uit te brengen. Men rept over “hypnotiserend”, “schurend doch bedwelmend” en “atmosferisch doch dissonant”. Wat worden we hier wijzer van? Wel, in combinatie met de bandnaam (Hebreeuws voor: zwart) en titel van het werk (een verbastering van Klucht der Zotten) komen we uit bij black metal.

De muziek tenslotte. Die is typisch underground black metal en dat mag in dezen als een compliment worden gezien. De gitaren klinken gruizig maar met een moderne twist want het is bij vlagen zo godgeklaagd dissonant dat het weer bijna mooi wordt. De vocalen staan zacht in de mix. Bewust waarschijnlijk. Het valt in ieder geval niet op dat er in Nederlands wordt gekrijst. Schurend? Ja! Bedwelmend? Meer dan een liter ammoniak door je keelgat! Hypnotiserend? Beter dan een seance met je opoe!

Shagor is lastig in een hokje te stoppen. Het klinkt overduidelijk als moderne black metal (noem het post-black) maar grijpt uiteraard ook terug op de beginjaren van de scene getuige een vleug Marduk in Respijt. Soms schiet de band furieus uit de slof en wordt het een complete chaos. Dan weer is het tergend langzaam (Nachtdwaler) en tussen die twee uitersten ontstaan een uiterst beklemmende sfeer. Zeker wanneer Dodendans langzaam begint en daarna in waanzin voortraast. Maar in elk nummer vind je die heerlijke ijskoude sfeer terug en er zit toch net genoeg melodie in om het interessant te houden.

Eigenlijk moet je deze muziek niet in woorden willen vangen maar gewoon ondergaan. Of hooguit om het de band zelf te laten omschrijven. In dit licht volstaat de volgende zin uit Verdoolde Hemelbol: “De zon is gedoofd en de maan is verdwaald”. En dat is precies het gevoel dat blijft hangen na beluistering van Sotteklugt. 30 oktober hoopte Shagor het album te kunnen presenteren in het Zwolse Hedon. Maar in deze rare tijden, wanneer de zon gedoofd en de maan verdwaald is, is niets zeker. En dus vindt de presentatie 9 januari plaats. Gratis toegang. En tegelijkertijd uitverkocht, dat dan weer wel

Score:

83/100

Label:

Babylon Doom Cult, 2020

Tracklisting:

  1. Schemerzever
  2. Nachtdwaler
  3. Respijt
  4. Verdoolde Hemelbol
  5. Dodendans

Line-up:

  • P – Zang, Gitaar
  • J – Gitaar
  • J – Basgitaar, vocalen
  • J – Drums

Links: