Shadows Fall – Fallout From The War

Shadows Fall – Fallout From The War
Century Media – 2006

Toen deze cd werd aangekondigd, was ik erg enthousiast. Shadows Fall is namelijk een band waar ik jaren een zwak voor heb. Met name het gitaarwerk steekt meestal ver boven collega moderne metalbands uit. Een nieuwe plaat zou daarom erg interessant zijn. Helaas is dit niet helemaal het geval. Fallout From The War is namelijk een samenraapsel van enkele nieuwe nummers, covers en oude “B-kantjes”. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan bonusnummers die eerder alleen op een in exclusief voor Japan uitgebrachte versie van een eerder album van deze heren stonden.

Na over deze lichte teleurstelling heengekomen te zijn ben ik de plaat beter gaan beluisteren. De nummers zijn nog steeds typisch Shadows Fall; moderne metal waarvan de roots nog steeds bij traditionele metal liggen. Veel melodie, variatie en uitstekend gitaarwerk. Met name de solo’s van deze band blijven altijd een genot om te beluisteren.

Het gevoel dat blijft overheersen is echter toch dat dit voornamelijk vulnummetjes zijn. Waarschijnlijk zitten hier nummers bij die al enige tijd geschreven zijn maar destijds afgevallen waren voor de eerdere albums. Songtechnisch blijft deze plaat dan ook achter bij de eerdere albums van deze band.

Voor de liefhebber van deze band is dit zeker geen onaardige release, maar het voldoet niet helemaal aan de hoge standaard die dit gezelschap voor zichzelf heeft gesteld. Daarvoor zijn de songs te inwisselbaar en blijven ze niet voldoende hangen. Geen essentiële release dus, maar nog steeds beter dan het gros van de hedendaagse jonge metalbands.

Verder moet nog gezegd worden dat producer Zeuss (Hatebreed, God Forbid, Staind) weer een dijk van een mix heeft afgeleverd en dat de bands die op deze plaat gecoverd worden Only Living Witness, Leeway en Dangerous Toys zijn.

Shadows Fall - Fallout From The WarTracklist:

 1. In Effigy
 2. Will To Rebuild
 3. Haunting Me Endlessly
 4. Seize The Calm
 5. Carpal Tunnel
 6. Going, Going, Gone
 7. This is My Own
 8. Deadworld
 9. December
 10. Mark Of The Squealer
 11. Teasn’, Pleasn’

Line-up:

 • Brian Fair – vocals
 • Matthew Bachand – guitar/vocals
 • Joanathan Donais – lead guitar/vocals
 • Paul Romanko – bass
 • Jason Bittner – drums

Links: