Shadow Matter – Shadow Matter

Als reviewer met een voorkeur voor progressieve muziek, word ik nogal eens geconfronteerd met promo’s waarop de zang bedroevend is. Bij een eerste luisterbeurt van een voor mij onbekende band is het dan ook altijd even spannend of we dit keer wel met acceptabele zang te maken hebben. Toen ik voor het eerst de CD van het Nederlandse Shadow Matter opzette, werd ik dan ook blij verrast door de stem van zanger Gerben Gerrit Verhaar. Gerben heeft een prettig in het gehoor liggende, rauwe stem die qua klankkleur eerder doet denken aan zangers als Scott Weiland (Stone Temple Pilots) en Nick Pollock (My Sister’s Machine), dan aan de gemiddelde progrockzanger.

Shadow Matter speelt naar eigen zeggen progressieve metal. Het progressieve element zit hem vooral in het gebruik van ongewone maatsoorten. De band laat zich niet verleiden tot ellenlange instrumentale uitstapjes, maar houdt de focus op de kern van het nummer. Dat levert op dit album negen prima in het gehoor liggen nummers op, die allemaal – op het ruim zes minuten durende Shoot Me Down na – rond de 4 à 5 minuten klokken. Met name een nummer als Let It Flow laat horen dan Remco de Jong – de songwriter van de band – in staat is om prima nummers te schrijven. Het nummer begint met een riff die doet denken aan Tool en tegen de tijd dat het refrein bezig is doet het gitaarwerk eerder denken aan U2 en Fates Warning (invloeden van eerst- en laatstgenoemde band komen overigens vaker voor op dit album).

Een ander nummer dat in positieve zin opvalt is Free Your Body, dat dankzij het energieke tempo de broodnodige afwisseling biedt ten opzichte van de doorgaans in midtempo uitgevoerde nummers. Daarmee benoem ik ook gelijk het belangrijkste punt waarop de band zich nog kan ontwikkelen. Het album mist afwisseling en interessante wendingen om de luisteraar over de gehele speelduur geboeid te houden. Ondanks dit puntje van kritiek levert Shadow Matter een prima debuut af.

Score:

72/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

 1. Take Mine
 2. Ocean
 3. Slowburn
 4. Let It Flow
 5. Free Your Body
 6. A Fire, A Kiss
 7. Shoot Me Down
 8. Running
 9. Where Is The Girl

Line-up:

 • Gerben Gerrit Verhaar – Zang
 • Johan van den Berg – Drums
 • Jeroen Herlaar – Bas
 • Buks Kemp – Bas
 • Remco de Jong – Gitaar en keyboards

Link:

Shadow Matter Facebook