Shade Empire – Sunholy

Het Finse Shade Empire leverde op 15 september hun zesde volwaardige langspeler af, die Sunholy als titel heeft meegekregen. Voor zanger Henry Hämäläinen is het echter zijn eerste contributie voor Shade Empire, wat studio opnames betreft, sinds hij in 2017 Juha Harju opvolgde.

Het lijkt wel of Shade Empire met hun muziek een overzicht wil geven van alle metalgenres die in Finland door de grote namen worden uitgevoerd. Hoewel de muziek voornamelijk gedragen wordt door death en black metal, horen we ook power metal, heavy metal, symphonic metal, metalcore en zelfs prog rock.


Maroon bevat zo veel variatie in het nummer zelf dat je met alle beste wil van de wereld geen stempel kan drukken op de stijl die gespeeld wordt. Vlagen van Stratovarius, …And Oceans, Insomnium, Amorphis, Swallow The Sun en Children Of Bodom zijn een aantal (Finse) voorbeelden die ik uit deze track weet te halen. Ongetwijfeld zullen er meer voorbeelden te horen zijn. Het mooie is dat de band alles weet te combineren tot een geheel dat staat als een huis en niet slechts een samenvoeging is van alle stijlen die hoorbaar zijn.


Met Henry heeft Shade Empire een enorm veelzijdige zanger weten binnen te halen die werkelijk het vermogen bezit om nagenoeg alles te zingen wat hij voorgeschoteld krijgt. Torn Asunder is ook een track die werkelijk alle kanten op gaat en grote delen zijn zelfs te vergelijken met een band als Kamelot.

Andere hoogtepunten: All-Consuming Flame, met een power metal-achtig begin, black/death in het midden, een stukje prog rock en afsluitend met nog een beetje death. Titeltrack Sunholy met een symfonische death/black vibe, licht te vergelijken met Enslaved, maar dan meer beïnvloed door metalcore. Ook The Apostle is een track waar moeilijk een vinger op te leggen is. Afzonderlijke genres komen hierin duidelijk voorbij: power, prog, death, black, symfonisch en metalcore.

Kortom, het is geen plaat die je even op de achtergrond aanzet. Er gebeurt zoveel op dit album dat je snel op het verkeerde been wordt gezet. Mocht je een hekel hebben aan het gebruik van de saxofoon in metal, sla dan This Coffin an Island en All-Consuming Flame even over. Nochtans hebben deze nummers ook zo hun charme…

Score:

92/100

Label:

Candlelight Records, 2023

Tracklisting:

 1. In Amongst the Woods
 2. The Apostle
 3. This Coffin an Island
 4. Sunholy
 5. Torn Asunder
 6. Maroon
 7. All-Consuming Flame
 8. Profane Radiance
 9. Rite Of Passage

Line-up:

 • Eero Mantere – Basgitaar
 • Juha Sirkkiä – Gitaar
 • Rasane – Drums
 • Aapeli Kivimäki – Gitaar
 • Henry Hämäläinen – Zang

Links: