Shade Empire – Poetry of the Ill-Minded

Ik zie het niet direct voor mij: Carach Angren in de Nederlandse charts of Ancient Rites in de Belgische hitparade. Shade Empire scoorde met hun vorige plaat Omega Arcane uit 2013 een dertiente plaats binnen de officiële Finse charts. Dat metal goed gesmaakt wordt in Finland bewijst immers Wintersun dat met het nieuwste album The Forest Seasons na één week op nummer één staat. Dat metal solide gemaakt wordt in Finland bewijst naast Wintersun ook tal van ander bands zoals Amorphis, Nightwish, Soulfallen, Children of Bodom alsook Shade Empire. Bovengenoemde bands hebben één gemeenschappelijke deler: een neus voor melodie, symfonie en/of melancholie. Het zou zo een genre op zich kunnen worden: “Symfinic metal”.

Sinds het debuut Sinthetic serveert Shade Empire een unieke combinatie van black metal, industrial en symphonic metal. Op deze vijfde plaat trekken de Finnen alle registers open en duik je steevast in een wildwaterbaan van verschillende stijlen. De hoofdmoot is nog steeds black metal maar achter ieder bochtje loert een andere aanpak waardoor Poetry of the Ill-Minded redelijk progressief klinkt. Het begint al bij Lector (welcome) dat aanzet met een intro die als soundtrack voor een komende Hollywood blockbuster zou kunnen dienen en onbevangen overgaat in een bombastische passage met melodieuze gitaarpartijen. Grimmige vocalen maken deze energieke composities toch enigszins dreigend waardoor ik meermaals aan Dimmu Borgir moet denken. Een smet hierop zijn de cleane vocalen die weinig meerwaarde brengen en gelukkig schaars van toepassing zijn. Wanderer start dan met een serieuze Gothenburgtoets die onder begeleiding van prominente orkestraties naar een apotheose toewerkt doch verwondert met een naargeestige saxofoonsolo terwijl het daaropvolgende Drawn to water – The Path een furieuze opbouw kent en halverwege omslaat in een melancholische berusting.

De orkestraties zijn zoals eerder aangehaald een belangrijke, zo niet cruciale factor binnen de sound van Shade Empire maar hierin huist net ook het hekelpunt. Door ze zo nadrukkelijk toe te passen vergt het van de luisteraar een extra inspanning om alles tot zich toe te laten en  zou je de aandacht (op de gitaarlijnen) wat kunnen verliezen. Indien dit niet gebeurt heb je met deze Poetry of the Ill-Minded een brok gedegen symfonische black metal ter beschikking waar je nog veel luisterplezier kan aan beleven. Voer voor fans van Carach Angren, Dimmu Borgir, Kalmah of andere symfonische extremen.

Score:

81/100

Label :

Candlelight Records, 2017

Tracklisting:

 1. Lecter (Welcome)
 2. Wanderer
 3. Drawn to Water – The Path
 4. Thy Scent
 5. Anti-life Saviour
 6. Map of Scars
 7. Treasure (In Liquid Dreams of Mirror Universe)

Line-up:

 • Henry Hämäläinen – Vocalen
 • Juha Sirkkiä – Gitaar
 • Rasane – Drum
 • Olli Savolainen – Keyboard
 • Eero Mantere – Bas
 • Aapeli Kivimäki – Gitaar

Links: