Seventh Avenue – Between the Worlds

Seventh Avenue – Between the Worlds


Het Duitse Seventh Avenue bestaat alweer sinds 1989, en maakt echte Heavy Metal zoals we die helaas niet al te vaak meer horen. ‘Between the Worlds’ is inmiddels al het vierde album van de band (de EP ‘Goodbye’ niet meegerekend), en de vier heren zijn wereldberoemd in Zuid-Amerika en Japan. Waarom hebben we hier in ons koude kikkerlandje dan nog niet van deze groep gehoord? Simpel: dit soort Teutonische Metal heeft het binnen onze landsgrenzen nog nooit goed gedaan. Wij Nederlanders willen / kunnen hier kennelijk niet voor openstaan, wat ook wellicht verklaard waarom wij zelf geen noemenswaardige Melodic / Power Metal-scene hebben. Dit is dodelijk zonde voor hen die het verdommen naar deze muziek te luisteren, want zij missen hierdoor zoveel moois, zoals dit heerlijke schijfje!


Zoals al eerder gezegd; dit is een album zoals er nog maar veel te weinig gemaakt worden. Vergeet dus een saaie band als Hammerfall, dit is Echte Metal. Het tempo ligt doorgaans op intercity-niveau, de vocalen, geproduceerd door Victor Smolski (Rage) van Herbie Langhans zijn bovengemiddeld sterk en krachtig en het dubbele gitaarwerk jubelt de rechtstreeks de Hemelen in. Het geheel klinkt solide en ontiegelijk strak, en de band doet me vreemd genoeg regelmatig denken aan de ‘Mental Reservation’-dagen van de mijn inziens erg ondergewaardeerde, eveneens Duitse band Scanner. De band heeft ondanks de traditionele, vaak uitgekauwde traditionele Heavy Metal die gespeeld wordt wel degelijk een eigen smoel, en klinkt bovenmatig sterk.


Een kort, sfeervol intro gaat vooraf aan een ruim uur vreselijk lekkere muziek. Nummers als “A Step Between the Worlds” of “Open your Mind” zijn absolute, typisch Duitse krakers van jewelste, en worden gekenmerkt door snelle drums, dubbele gitaren en de karakteristieke stem van Herbie, maar bovenal door muzikaal vakmanschap en sfeer. De band maakt af en toe gebruik van koortjes die gewoon heerlijk in een refrein passen, maar houdt er daarbij gelukkig rekening mee dat het nooit over the top is (Blind Guardian – A Night at the Opera, anyone?) De klassieke invloeden van een J.S. Bach komen bovendrijven in de instrumental “Storm II” (of III, zoals de bio zegt??), en met Survivors “Burning Heart” is de plaat ook nog eens voorzien van een gezellige mee-bral cover, die het volgens mij live erg goed gaat doen.


Logische conclusie is dat Seventh Avenue het erg goed doet, en qua geluid zeker opvalt in de steeds groter wordende Oceaan van Veelal Overbodige Releases. Of het genoeg is om in Nederland een poot aan de grond te krijgen betwijfel ik ten zeerste; zeker als het klasse-bands als Blind Guardian, Helloween of Edguy niet lukt, maar de eerste stappen richting grotere glorie zijn hierbij gezet. Klasse-plaat!Tracklist:

1 Beyond the Ocean (intro)

2 A Step Between the Worlds

3 Levy Your Soul from Hate

4 Tale of the Forgotten Dreams

5 Angels eyes

6 Open Your Mind

7 Storm II (intr.)

8 Until You Come Again

9 Wings of Dawn

10 Touch of Your Love

11 Burning Heart

12 One Life Ends