Seventh Angel – The Dust of Years

Seventh Angel – The Dust of Years
Bombwork Records, 2009

Als een band na een winterslaap van vijftien jaar weer met een nieuw album op de proppen komt, wekt dat altijd de prangende vraag op of ze nog hetzelfde klinken of dat ze een nieuwe weg in zijn geslagen. Seventh Angel bracht in 1992 hun laatste album uit, Lament For The Weary, maar aan het einde van dat jaar gaven de bandleden er de brui aan.

De heren maakten in hun ‘eerste leven’ als band thrash die nogal basic te noemen was. Toen was het interessant, maar in deze tijden mag er wel iets meer verwacht worden. Gelukkig hebben ze besloten een nieuwe weg in te slaan en met dit nieuwe album The Dust of Years is de band er in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden.

De band klinkt totaal niet meer basic, er is nu flink gebruik gemaakt van musicale effecten, synths, cleane zang, orgelgeluiden en meer van dat soort zaken. Dit verraadt meteen de muzikale richting waar de band voor heeft gekozen, namelijk doom metal. Om je een globaal idee te geven: als je My Dying Bride en Candlemass in een pepermolen zou stoppen en een paar keer maalt, krijg je Seventh Angel. Toch is dit album geen kloon van wat al gedaan is. De riffs en composities zijn intelligenter dan hetgeen waar bijvoorbeeld My Dying Bride altijd mee op de proppen komt. De variaties in composities, riffs, afwisselende vocalen en de vele andere elementen die de songs zo volwassen maken, vind ik dan ook zonder twijfel het grote pluspunt aan dit album. Na vijf luisterbeurten zit het al goed in m’n hoofd, maar tegelijkertijd verveelt het niet en is er nog genoeg te ontdekken.

De mensen die hopen op het herleven van oude tijden zullen van dit album verbaasd opkijken. Hopelijk kunnen ook deze fans echter genieten van dit nieuwe album, dat ik vooralsnog tot een van de grootste verrassingen van het jaar reken. Grote aanrader!

Tracklisting:

  seventh angel cover artwork large

 1. Chaos of Dreams
 2. The Turning Tide
 3. Exordium
 4. Weep Not For Us
 5. Abélard And Heloise
 6. In Ruins
 7. Lamentations
 8. The Raven Sky
 9. Oświęcim

Line-up:

 • Ian Arkley – Vocals, Guitar
 • Tank – Drums
 • Simon Bibby – Guitar
 • Mark Broomhead – Bass

Links: