Serenity – Lionheart

Deze Oostenrijkers hebben iets met conceptalbums. Het vorige Codex Atlanticus beschreef leven en werken van Leonardo Da Vinci, nu komt Richard I Lionheart aan de beurt. Een portie kruistochten dus. Voor de liefhebbers van breedgedragen, zwaar symfonisch aangezette hymnen over moed en doorzettingsvermogen, over ‘rising empires’ en ‘true courage in battle’: aarzel niet langer, dit is uw ding! Echt kritisch over de feiten zijn de heren niet, maar geen kat verwacht dat ook bij dit soort concepten.

Zowat alle nummers beginnen zacht en ingetogen, maar gaan dan over in opzwellende brokken power metal, met een refrein dat meer als een strijdlied omschreven kan worden. Dat levert soms sterk tegen Avatasia-aanleunende stukken op (Heaven) en dat is bedoeld als compliment. In Hero zit een middenstuk dat zo aan Sabaton doet denken, alleen brengen de heren van Serenity iets meer muzikaal gevoel in hun werk. Luister vooral eens naar Eternal Victory en Stand And Fight. Dat zijn zogenaamde ‘battle hymns’, van het type waar Manowar een patent op heeft. Hier bewijst deze groep dat ze echt wel epische nummers kan schrijven, nummers die aanslaan. Ook Empire is zo’n song. En vooral ook My Fantasy, waar Georg Neuhauser  laat horen wat voor een schitterende zanger hij eigenlijk is en wat een bereik zijn stem heeft. Absoluut klapstuk is toch The Final Crusade. Hier gaat de groep voluit en hoor je hoe alle elementen uit de vorige songs samenkomen tot één groot episch werkstuk van absolute wereldklasse in dit genre.

Qua thematiek kan je dit Lionheart niet echt origineel noemen, maar niemand verwacht dat ook als je met dit soort onderwerpen aan de slag gaat. Tekstueel en historisch zou je ook wel een paar aanmerkingen kunnen maken, maar dat zijn details. Muzikaal hebben ze een pareltje in het genre afgeleverd. Zet bij de volgende burenruzie dus deze laatste van Serenity op volle volume en ga die ongelovigen met volle geweld te lijf. De ideale soundtrack heb je alvast. Dit is een plaat waar een mens blij van wordt.

Score:

89/100


Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. Deus Lo Vult
 2. United
 3. Lionheart
 4. Hero
 5. Rising High
 6. Heaven
 7. King’s Landing
 8. Eternal Victory
 9. Stand And Fight
 10. The Fortress (Of Blood And Sand)
 11. Empire
 12. My Fantasy
 13. The Final Crusade

Line-up:

 • Georg Neuhauser – Zang
 • Cris Hermsdörfer  – Gitaar, Zang
 • Fabio D’Amore – Bas, Zang
 • Andreas Schipflinger – Drums, Zang

Links: