Sepiroth – Condemned To Suffer

Als je je graag vrijwillig op je gezicht laat kloppen, je nek wilt breken of je ruggenwervel naar de gallemiezen wilt helpen, dan ben je bij Sepiroth aan het juiste adres. Drie voor de prijs van één is overigens ook prima bij het Nederlandse kwintet. Althans, dat doen het promotieblad en de website van het Nederlandse label Petrichor Records je geloven. Niet dat de heren dan even een huisbezoekje komen brengen als je geïnteresseerd bent in de bovenstaande oproep, je hoeft slechts Condemned To Suffer op te zetten. Dat is namelijk het nieuwe schijfje met een medische en wonderzalvende werking naar het schijnt. Fijn dat ik ook maar één genre aan hoef te klikken bij de nieuwe plaat van het Sepiroth, namelijk death. Enfin, je weet wat je kunt verwachten. Mijn afspraak is al gemaakt bij de chiropractor.

Dat de bezetting tot op heden niet echt standvastig is, blijkt uit het feit dat slechts twee oorspronkelijke leden nog maar deel uitmaken van de bezetting die voor Condemned To Suffer verantwoordelijk is. Met een nieuwe brulboei, gitarist en basgitarist krijgen we nochtans ouwe jongens krentenbrood te horen die we al gewend waren. Deze vijf slagers doen niet aan oriënterende gesprekken of wat aftastend werk vooraf: gewoon met de botte bijl erin, hoppa! Zo klapt Sepiroth na de intro vol ertegenaan en stopt het geweld pas als de laatste klanken weg blubberen in het zompig moeras. De 34 minuten aan knetterharde death metal klinken niet alleen verdomd lekker, de band klinkt ook dynamischer en veelzijdiger dan ooit tevoren. Met een voortreffelijke geluidsmix die verzorgd is door Mendel bij de Leij (ex-Aborted) mis je bovendien geen seconde aan pijnervaring tijdens je eigen marteling.

De verwijzing naar soortgelijke kwakzalvers zoals Cannibal Corpse, Morbid Angel en ons eigen Sinister komt dan ook niet geheel uit de lucht vallen. Of het nu de wervelende blastbeats zijn tijdens Six Times A Charm en River Of Perdition die het vuur laat ontstaan tussen je wringende kaakgewrichten of de dolle, overstuurde gitaarpartijen tijdens het titelnummer en single Embedded Effect: de eerdergenoemde bands zouden het resultaat van een goed keurmerk voorzien. Natuurlijk is het een beetje landjepik, maar welke patiënt met klachten en zoekende naar een juiste behandeling maakt dat uit? En door! Want die brute strot van vocalist Nico Munnik mag er ook zeker zijn. Alsof een olifant door een mijnenveld van roestige draadnagels stampt. Enerzijds wat aan de eentonige kant, maar anderzijds ook perfect passend bij de no-nonsense death. Daarbij weet het gitaartandem op zijn tijd heus wel hoe hij de behandeling kan voorzien van wat extra sensatieprikkels in de vorm van melodische gitaarleads, die tracks als Destined Between The Eyes, Selective Apocalypse en Agonizing Subjection een stuk smakelijker maken. Het laatstgenoemde nummer had op alle fronten ook niet misstaan op een willekeurige plaat van Aborted.

Condemned To Suffer laat niets ten rade over en de liefhebber van oerharde death metal gaat hier zeker goed mee uit de voeten kunnen. Ook na meerdere luisterbeurten blijft dit derde album van Sepiroth erg lekker en begint het zelfs alleen maar vetter te klinken. Bespaar jezelf alleen de blessures tijdens het beluisteren van deze plaat. Veel beter om je lekker murw te laten beuken zodra we weer de wei in mogen met zijn allen!

Score:

84/100

Label:

Petrichor Records, 2021

Tracklisting:

 1. 45362971N126375544E
 2. Embedded Defect
 3. Agonizing Subjection
 4. Six Times A Charm
 5. Condemned To Suffer
 6. Destined Between The Eyes
 7. Pseudoscience
 8. Selective Apocalypse
 9. Pulmarary Barotrama
 10. River Of Perdition

Line-up:

 • Nico Munnik – Vocalen
 • Chris Both – Gitaar
 • Vince Den Breeje⁩n – Gitaar
 • Bruno Bakker – Basgitaar
 • Damiën Kerpentier – Drums

Links: