Semblant – Vermilion Eclipse

Sinds kort werk ik (onder andere) voor een Braziliaanse opdrachtgever, Citrosuco, de grootste sinaasappelproducent ter wereld. Veel Braziliaanse werkrelaties plots, een heel andere manier van doen dan ik gewoon ben. Negativiteit, dat kunnen ze moeilijk hebben, ambitie en positiviteit zijn core values. Metal, daar houden ze ook niet van. En behalve een paar warmetalbands, powermetalband Hibria, Sarcófago, Krisiun, Rebaelliun, oude Sepultura hoef ik uit Brazilië ook geen metal te horen (sorry naar mijn latere zelf als ik een belangrijke band vergeten op te noemen ben). Brazilië dus, alwaar Semblant ontstaan is. Semblant is een Frontiers Records band, wat vreemd is, want dat label grossiert in rollatorrock en best wel smakelijke heavy/power metal zoals Eclipse en Pretty Maids. Semblant werd verkeerdelijk aangebracht als melodeath (gelukkig werd dat rechtgezet ondertussen) en tegenwoordig ressorteert Semblant onder het Paritaire Comité der gothicmetalbands. Semblant bestaat sinds 2006 en heeft een stabiele line-up, waar mevrouw Mizuho Lin met haar gothicstem deel van uitmaakt.


Semblant heeft duidelijk veel inspiratie opgedaan links en rechts, boven en onder, voor en achter. Leentjebuur spelen, dat kunnen ze goed. Van uptempo powermetaldrafjes tot Lacuna Coil-bruggetjes tot Gothenburg melodielijntjes, Semblant heeft het allemaal. Ik hoor regelmatig Epica, After Forever, Krypteria, Eternal Tears of Sorrow, Dark Tranquillity, … en vele anderen. De band heeft heel veel in zich, heel veel technische troeven, dat moet je ze nageven. Je voelt me al komen, het is niet onverdeeld positief over de ganse lijn. Semblant wil catchy en kleverig klinken, maar heeft helaas tweederangs Eurovisie-refreinen, te veel pathos voor de wat melancholische teksten en gooit te veel op één hoop. Ik ben een sucker voor kleverige refreinen, maar de meeste nummers op Vermilion Eclipse wil ik skippen voor ze tot hun einde gekomen zijn. Dat is geen goede zaak. Ook de grindvocalen en de SepticFlesh-grunts passen niet altijd in het geheel van een uptempo powermetalsetting of een mistroostige gothic zangshow.


Ben je fan van bands als Rage of Light (zonder bliepjes) of kun je je in je hoofd een interessante combinatie van reeds vernoemde bands inbeelden, dan geef ik u de raad de twee video’s te checken in de review. In alle andere gevallen klikt u door naar de volgende review.

Score:

69/100

Label:

Frontiers Records, 2022

Tracklisting:

1. Enrage
2. Destiny In Curse
3. Purified
4. The Human Eclipse
5. Somber Concern
6. The Neverending Fall
7. Through The Denial
8. Black Sun Genesis (Legacy Of Blood Pt.Vi)
9. Heretic
10. Bloodred Monarch (Legacy Of Blood Pt.Vii)
11. Gaslighting
12. Day One Oblivion

Line-up:

  • Mizuho Lin – Keel
  • Sergio Mazul – Keel
  • Juliano Ribeiro – Gitaar
  • J. “Guto” Augusto – Keyboards
  • Johann Piper – Bas
  • Welyntom “Thor” Sikora – Drums

Links: