Seltsame Erden – Gedankentempeln

Seltsame Erden, een Duits trio, brengt via het Mexicaanse Chaos Records de eerste plaat Gedankentempeln uit. Bijzonder kan je dat volgens mij wel noemen. De drie heren steken zo maar de plas over en leggen hun lot in de handen van een label ver van hun uitvalsbasis. Kan geen kwaad natuurlijk want zie hier, uw geliefde webstek is erin geslaagd zijn hand te leggen op de erg verzorgde promo van dit blinkende ronddraaiende hebbeding. Wat schetst mijn verbazing als ik wat ga rondsnuisteren op het wereldwijde web? Dat de plaat in zijn geheel al te beluisteren valt op verschillende platformen, terwijl het fysieke schijfje nog dient te verschijnen ergens in februari van 2024. Voor de oude rotten onder ons is het dus nog even wachten op het fysieke exemplaar dat in een fraaie digipack zal uitkomen.

Normaal, dat weten jullie, plaats ik geen link naar websteks waar platen in zijn volledigheid, in toto kunnen beluisterd worden. Meestal kies ik voor een nummertje dat me het meeste aanstaat. Dat blijkt nu toch niet zo evident te zijn, vandaar dat ik toch een keertje zondig…

De door de heren in hun eigen geluidsbunker diep in de bossen van Marburg opgenomen debuutplaat klinkt inderdaad erg vies, vuil en een weinig proper. De plaat die nipt over de dertig minuten speeltijd krijgt, opent met een allesomvattende beklijvende intro die zich Vaterland laat noemen. Als een tak in je gezicht komen de eerste klanken van Zwiegestalt je tegemoet. Het laat je direct kennismaken met de eerder monotone op eenvoudige riffpartijen drijvende black metal van dit Seltsame Erden. In die hoedanigheid is de muziek eerder een knipoog naar ouder blackmetalwerk uit de jaren ’90 dan een handkusje naar de moderner ogende en klinkende blackmetalbands die we heden ten dage tegenkomen. Opnieuw voor de oude rotten onder ons misschien wel de belangrijkste reden om ook deze driekoppige formatie eens te gaan bestuderen.

In de eenvoud zit vaak de schoonheid, dat is waar. Nu, in de eenvoud schuilt ook soms het gevaar. Wanneer je binnen de eenvoud niet wat afwisselt, kan het gebeuren dat het geheel soms als te saai wordt ervaren. Ik schrijf nu niet dat Gedankentempeln een saaie bedoening is, dat niet, maar de rand komt toch vervaarlijk dicht in de buurt. Er van weg blijven is dan ook de kunst en kunde. Iets wat dit Seltsame Erden op heden toch wel onder de knie heeft.

Score:

70/100

Label:

Chaos Records, 2023

Tracklisting:

  1. Vaterland
  2. Zwiegestalt
  3. Gedankentempeln
  4. Jenseits Der Menchen
  5. Tenebrae
  6. Keno (Dark Ages x Celan)

Line-up:

  • L – Zang, gitaar
  • J – Drums
  • G – Basgitaar

Links: