Sellsword – …Unto the Breach

Een zanger kan het verschil maken tussen een slechte band en een goede band. Sellsword uit het Verenigd Koninkrijk brengt epische power metal met een knipoog. Manowar, Dragonland, Grimgotts enzovoorts, maar dan met een old school gevoel. Muzikaal gezien is het aardig. Af en toe kopieert de band van de bekendere bands in het genre. De zanger van deze band is echter een bijna engelachtige bariton. Wat een fantastische stem heeft die man! Dat maakt nogal een verschil!

De band bestaat sinds 2013. Dit tweede album toont een zwaardvechter en een hamerkrijger op de voorkant. Je weet direct: nieuwe paden gaan er niet bewandeld worden. De band claimt serieus onserieuze power metal te spelen. De draken, krijgers en andersoortige fantasy lulkoek passeren de revue. De mix is prettig, redelijk vlak, maar daardoor niet te bombastisch. Een gevaar dat met dit type muziek natuurlijk wel op de loer ligt.

Pendragon weet gelijk de aandacht op te eisen. Een goede lead en gelijk die koninklijke vocalen. Ja, dat is overdreven, maar dit is echt prettig luisteren. Het nummer klinkt als The Lion King in metalversie maar het gaat over Koning Arthur en Excalibur. Laat het maar gewoon gebeuren. Het tweede nummer Inquisitor start met herkenbare melodieën (Gloryhammer) en leidt tot een catchy refrein. Gilletjes, solo’s, een keyboardmuur, wat ik al zei: nul verrassingen hier. Buccaneers laat horen dat de band epiek begrijpt. Een piratennummer met een leuk accordeonintermezzo. Sorry, maar ook hier is het vocaal weer genieten van elke juiste noot. De drums zijn aardig punktueel, soms lichtelijk zompig en vlak. Het is afdoende, maar opvallend is het niet. De snaredrum klinkt alsof de beste man op een pak suiker slaat. De gitaristen spelen op safe met standaard powermetalriffs. Ze spelen harmonieus met veilige solo’s op behoorlijk hoog tempo. Heart of the Brave is een midtempo nummer met de muzikanten die hun muziek om de vocalen hebben gebouwd. De eerste solo is ingetogener dan ooit, en een korte cleane gitaarbrug leidt tot een gewaagdere solo. De gitaren staan bescheiden in de mix, ondanks de kwaliteiten die deze gitaristen duidelijk in huis hebben. Dat bevalt echter prima. Vergeet niet het album af te luisteren, want Blackened Sky vat nog een keer op treffende wijze samen wat de band te bieden heeft. Een breed uitgewerkt nummer, dat daarmee een waardige afsluiter is.

Een typisch, consistent powermetalalbum. Het is muzikaal aardig goed, maar misschien wat weinig memorabel. …Unto the Breach wordt verder opgeschrikt door vocalen uit de hemel. Wonderlijk, dat dit in eigen beheer uitgebrachte album, menig getekende powermetalband achter zich laat. Luisterplezier voor de hele familie, op voorwaarde dat de hele familie epische power metal een warm hart toedraagt. Geef hem een paar luisterbeurten, hij wordt steeds beter!

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Pendragon
 2. Inquisitor
 3. Buccaneers
 4. Unto The Breach
 5. Sagaborne
 6. The Courage To Die
 7. Heart Of The Brave
 8. Blackened Sky

Line-Up:

 • Stuart Perry – Vocalen
 • James Stephenson – Gitaar
 • Henry Mahy – Gitaar
 • Tom Keeley – Basgitaar
 • Tom Warner – Drums

Links: