Second Reign – Gravity

Second Reign zorgde bij mijn eerste luisterbeurt voor twee verrassingen. Ik was er op basis van de composities, geluid en productie 100% van overtuigd dat deze band uit Duitsland of Italië zou komen. De waarheid ligt letterlijk in het midden want het zijn Zwitsers. Tweede verrassing was dat Gravity het debuut van deze band is.

Second Reign wordt gepresenteerd als melodische rock. Daarmee wordt de band op een hoop gegooid met heel veel andere bands en dat is onterecht want Second Reign weet zich echt wel te onderscheiden. Als het niet is door de zeer krachtige, pakkende en melodieuze vocalen dan is het wel doordat de composities erg sterk in elkaar zitten. Goed opgebouwd, soms licht episch (Let Me Breathe) en altijd voorzien van een hook (Another Night). De toetsen zijn vaak subtiel ondersteunend aan het gitaarspel en zitten in de mix niet heel erg op de voorgrond. Daardoor krijgt de basgitaar van zanger/bassist  Stephan Lipp soms ook, zij het subtiel, de ruimte. Check het nummer Falling maar.

Omdat we hier nog steeds over heavy muziek schrijven, moet het gitaarspel voor het voetlicht gebracht worden. Er is bij het schrijven en opnemen – een proces van zestien maanden, wie zei er dat Corona geen voordelen had? – goed nagedacht over de rol van dit instrument in de muziek van Second Reign. Alain Schneble is een uitstekend gitarist. Zowel als slag- als sologitarist kan hij meer dan goed uit de voeten. De rest van de band heeft dat goed aangevuld en hij krijgt alle ruimte om zich als zodanig te profileren. Alleen al vanwege zijn gitaarspel is het zaak dit album eens te checken als je van melodieuze rock houdt.

Gravity werd in de herfst van het vorige jaar uitgebracht maar verdient het om alsnog even in de spotlights gezet te worden. Tip voor een volgend album: laat die vreselijke modulatie in het laatste refrein van Borderline of Falling achterwege. Dit soort Songfestivalfratsen heeft Second Reign niet nodig. Verder niets dan lof!

Score:

80/100

Label:

Massacre Records, 2021

Tracklisting:

 1. Uninvited
 2. The Truth
 3. Let Me Breathe
 4. Fire
 5. Falling
 6. Borderline
 7. Wrong
 8. Another Night
 9. You’ll Never Catch Me (When I’m Gone)
 10. Dark Matter
 11. Uncover
 12. The Big Lie
 13. Home

Line-up:

 • Stephan Lipp – Zang, basgitaar
 • Alain Schneble – Gitaar
 • Bo Rebsamen – Keyboards
 • Dan Hammer – Drums

Links: