Se, Josta Ei Puhuta – Gehenna

Ik had nog nooit van deze band gehoord, en bij het lezen van de bandnaam kreeg ik het gevoel te maken te hebben met een Zuid-Amerikaanse band. Maar het tegenovergestelde blijkt waar: Se, Josta Ei Puhuta komt uit Noord-Europa, Finland om precies te zijn. Dus visioenen van rond klotsende sambabillen werden al snel weer vervangen door be-ijspegelde Vikingen. Maar wat betekent het dan? Daar ben je in deze tijd al snel achter en de online vertaling leert ons: ‘degene waar niet over wordt gesproken’. Aha, daarom had ik er nog nooit van gehoord! Maar dat lijkt me verder niet handig voor het maken van een recensie, dus als onverschrokken Potterhead noem ik de band gewoon bij de naam… 

Als ik direct naar de titels van de liedjes had gekeken had ik ook al geweten dat we hier met Finnen te maken hebben. Hier staan genoeg dubbele letters en puntjes in om iedere dyslecticus zenuwachtig te krijgen. De album titel Gehenna valt daartussen op door eenvoud. Maar wat betekent dat dan weer precies?

Gehenna wordt meestal als synoniem voor de hel gebruikt, maar de naam heeft een oorsprong wat dichter bij huis (dat hoop ik althans). Vlakbij Jeruzalem ligt een dal waar ten tijde van en volgens het Oude Testament kindoffers werden gebracht. Later, ongeveer tweeduizend jaar geleden, werd deze plek gebruikt als afvalstortplaats en werden hier ook de lijken van dieren en misdadigers verbrand. De vuren brandden hier altijd, en gezien welk organische brandstoffen er gebruikt werden was de link met de hel (op aarde) al snel gelegd. De geur zal ook niet geholpen hebben… 

Elf jaar na het verschijnen van het tweede album Musta, kylmä, syvä ja samea (‘Zwart, koud, diep en bewolkt’) kunnen we eindelijk luisteren naar de duistere klanken van het derde album van deze vier Finnen (bandlid nummer vijf, drummer Teemu is een ingehuurde kracht). Waarom het zo lang heeft moeten duren kan ik niet terugvinden. Het is niet zo dat de bandleden ook heel actief zijn, of waren in andere bands of projecten. Muzikaal gezien zijn ze de tussenliggende tien jaar van de aardbodem verdwenen. Wat de reden ook geweest is, uiteindelijk hebben ze de koppen weer bij elkaar gestoken en hebben ze deze fijne plaat opgenomen. 

Qua stijl heeft Se, Josta Ei Puhuta een fijne mix van melodische death met thrashy black. Lekker uptempo, soms afgewisseld met een blastbeat. Maar ook catchy beukende mid-tempo stukken komen voorbij. Het ene moment schiet de drummer op je met een mitrailleur, het andere moment schopt ie je onder je kont! Snerpende naaimachine-achtige gitaarpartijen wisselen af met dissonante, soms bijna valse, maar altijd melodische dubbele gitaarloopjes. Een redelijk verstaanbare schreeuwstem (die door de Finse teksten alsnog compleet niet te volgen is) past mooi tussen de rest van de muziek door. De productie is ook mooi gebalanceerd, alles is duidelijk te horen en toch blijft het geheel smerig en agressief klinken.

Mijn favoriete nummer van het album is Kuolleena Syntynyt (‘Doodgeboren’). Ik heb mijn tong verrekt toen ik het probeerde uit te spreken. Dit lijkt door de gitaren als een blackmetalnummer te beginnen, maar zo gauw bas en drums invallen verandert datzelfde stuk in een heerlijke groovy, thrash riff. Via allerlei stijlvariaties eindigt het uiteindelijk in een rustig akoestisch tokkeltje, waarna het volgende nummer weer direct vol gas uit de startblokken schiet.  

Of je nu van death, black of thrash houdt, er is altijd wel wat moois voor je te vinden op dit album. En houd je van allemaal? Dan moet je zondermeer naar Gehenna luisteren!

Score:

87/100

Label:

Inverse Records, 2022

Tracklisting:

1. Joka tähtiin kurkottaa
2. Gehenna
3. Kuolleena syntynyt
4. Joko viimein uskotte
5. Murskaa unelmat
6. Niille, jotka valoa etsivät
7. Jättiläisten olkapäiltä
8. Aika saattaa
9. Tänä yönä kaikki loppuu
10. Suureen tuntemattomaan

Line-up:

  • Samu Männikkö – Zang
  • Harri Granqvist – Gitaar
  • Heikki Matero – Gitaar
  • Juho-Pekka Lappalainen – Basgitaar
  • Teemu Roth – Drums

Links: