Scutum Crux – The Second Sun

Scutum Crux – The Second Sun
Immortal Frost Productions, 2013

Op zoek naar herkenbare, maar degelijke blackmetalkost? Dan kan Scutum Crux wel eens je ding zijn. Deze Engelse band presenteert met The Second Sun haar debuutplaat en ze laat een prima indruk na. Ergens verwacht je wel kwaliteit als de oprichter van dit gebeuren nog even meedrumde in Besatt, al neemt hij hier zang en gitaar voor zijn rekening.

Scutum Crux brengt blackmetal met attitude. Een vunzig laagje effect op de zang met behoorlijk melodieuze en agressieve gitaarlijnen en een drummer die flink doorbeukt. Hier en daar met wat verwijzingen naar Absu, soms wat Zweedse melodie of wat snelheid richting 1349, maar eigenlijk maakt Scutum Crux hier over het algemeen een eigen product van. Misschien speelt de band op sommige momenten nog net iets te lang in op herhaling, maar de afwisseling met stukken death en thrash maken dit staaltje blackmetal voor de rest behoorlijk divers. Blijkbaar weet Demiurge naast het drummen ook gitaartechnisch sterk uit de hoek te komen met hier en daar, zoals op Invocation of Powers of Black Winter, een vlijmscherpe melodieuze stroom doorheen het gebeuk. Enkel die symfonische, kitscherige opener, diverse interludia en het industrial einde mochten wat mij betreft ontbreken op dit sterke debuut.

Stevige black met melodie in het gitaarwerk, maar waarbij de leden er niet vies van zijn om op oldschool wijze wat repetitief te wezen of op andere genres terug te vallen. Misschien maakt die insteek dat The Second Sun niet echt iets nieuws onder de zon tevoorschijn brengt, maar de afwerking, afwisseling en sound is top. Sowieso een aanrader voor wie het ruig en verfijnd wil.

Tracklisting:

Scutum Crux - The Second Sun

 1. Reign of Apzu
 2. Chaos Ritual
 3. Demon Scutum
 4. Invocation of Powers
 5. View From Nibiru
 6. Under The Second Sun
 7. Black Winter
 8. Horus

Line-up:

 • Demiurge – Zang, Gitaar
 • Svarth – Drum
 • Nebullah Q – Bas

Links: