Scorpions – Rock Believer

Scorpions is terug met een nieuw album. Nochtans hebben de bandleden in het verleden reeds meermaals aangegeven dat ze met pensioen zouden gaan. Sting In The Tail (2010) zou de laatste plaat worden, waarop een drie jaar durende afscheidstournee volgde. De mannen moeten zich geamuseerd hebben want er kwam in 2015 alsnog een nieuw en laatste album: Return to Forever. Hierop trok de band opnieuw de planeet rond om afscheid te nemen van iedereen. Ik zag Scorpions in 2015 op Graspop voor de allerlaatste keer en kon het afsluiten. Legendarische band hoor. Blij dat ik ze nog een laatste keer kon zien. Maar kijk, in 2017 stonden de heren opnieuw op Graspop en nam ik nogmaals afscheid. Definitief deze keer. Nogmaals de volledige weide Wind Of Change horen meezingen. Een waardig afscheid. Stond ik op 2019 op de Lokerse Feesten en wie stond daar alweer op het podium te blinken? Wééral die Scorpions! Geloofwaardigheid nul, maar hey, het blijft een privilege om de band aan het werk te zien natuurlijk.

En nu is er dus een nieuw album. Het allerlaatste album wordt gezegd. Het zal wel zeker? Ik geef het echter toe: ik ben maar wat blij dat er alsnog een album volgt op Return To Forever. Deze Rock Believer werd reeds in 2020 verwacht, maar corona, weet je wel? Alles werd een beetje uitgesteld, net als onze levens eigenlijk. Afijn, ik keek om nog een reden uit naar dit album. Het zou immers het debuut worden van de Zweed Mikkey Dee op een Scorpions-plaat. De man speelt reeds bij de band sinds James Kottak eind 2016 werd ontslagen. Daarvoor bouwde Dee een stevige reputatie op als drummer van King Diamond en Motörhead. Dat Scorpions zo’n legende kon binnenhalen deed me veel plezier. Ik begrijp het dus volkomen dat Rudolf Schenker – de normaalste van de twee Schenker-broers – het voelde kriebelen om nog eens een album op te nemen. De overige bandleden boden amper weerstand tegen dit idee, dus ziehier het resultaat van een hervonden energie en inspiratie. Scorpions is terug en hoe! Deze Rock Believer werd een hele goede schijf hoor.

Het album staat namelijk bol van de heerlijke oorwurmen en dansbare rocknummers. De beste tracks werden reeds uitgebracht als single natuurlijk. Titeltrack Rock Believer heeft dat typische 90’s Scorpions-geluid. Het popgehalte ligt met andere woorden hoger dan bij de gemiddelde Barbie, maar ik ga daar niet over klagen. De overige singles liggen me een stuk beter. Shining Of Your Soul is naar mijn aanvoelen een welgekomen aanvulling op het oeuvre van de band. Veilige, doch leuke gitaarsolo’s, een melodisch refreintje en een Klaus Meine die weer zoals in de goede, oude dagen weemoedig en getormenteerd klinkt. Fans van de 80’s Scorpions komen ook aan hun trekken hoor. Seventh Sun voldoet namelijk volledig aan het eisenpakket. Peacemaker is dan weer het meer uptempo-nummer dat traditiegetrouw op een Scorpions-album terug te vinden is.

Het nieuwe en laatste album van onze Duitse vrienden bestaat uit twee delen. De eerste disc is de eigenlijke plaat. Hier staan de singles verzameld, aangevuld met andere best puike songs als Call Of The Wild. De tweede disc is van mindere kwaliteit, maar goed, ook dit is subjectief natuurlijk. De beide delen worden overigens afgesloten met de obligatoire ballades. When You Know (Where You Come From) smeekt echt om zwaaiende aanstekers hoor. De eerste versie sluit disc één af, waarop de akoestische versie de tweede disc mag afronden.

Rock Believer brengt wat het belooft: leuke hard rock. Scorpions is reeds enkele malen bijna gestopt en lijkt dus verslaafd te zijn aan afscheid nemen. Gelukkig voor ons zijn de heren echter gewoon een bende dramaqueens die er tegen alle verwachtingen in nog een allerlaatste keer een album kwamen uitpersen. We zouden bijna vergeten dat sommige bandleden ondertussen kloeke zeventigers zijn geworden. De band draait immers reeds vijfenvijftig jaar mee. Ikzelf vind Scorpions op zijn best op de jaren ‘70-platen. Je moet maar eens Sails Of Charon, Always Somewhere, Holiday of Yellow Raven beluisteren. Goh, de Uli Jon Roth- en Michael Schenker-jaren waren geweldig. Toch zijn het de jaren ‘80 en begin jaren ‘90 waarin de band zijn allergrootste successen kende. Nummers als Rock You Like A Hurricane, Send Me An Angel, Wind Of Change en het machtige Still Loving You zullen voor altijd deel uitmaken van het collectieve geheugen van verschillende generaties. Het is de erfenis van een hele grote band, die met deze Rock Believer een allerlaatste kers op de kersentaart legde. Ik vond de vorige plaat een wat flauwe afsluiter van de heren hun carrière, maar vind deze echt een stuk beter en vooral waardiger. En ja, ik ga er deze keer écht vanuit dat het de laatste plaat van de band is. Ik was daar echter de vorige twee keer ook vurig van overtuigd.

Score:

80/100

Label:

Vertigo Berlin, 2022

Tracklisting:

disc 1

1. Gas In The Tank
2. Roots In My Boots
3. Knock ‘Em Dead
4. Rock Believer
5. Shining Of Your Soul
6. Seventh Sun
7. Hot And Cold
8. When I Lay My Bones To Rest
9. Peacemaker
10. Call Of The Wild
11. When You Know (Where You Come From)

disc 2

1. Shoot For Your Heart
2. When Tomorrow Comes
3. Unleash The Beast
4. Crossing Borders
5. When You Know (Where You Come From) Acoustic

Line-up:

  • Rudolf Schenker – Gitaar
  • Klaus Meine – Zang
  • Matthias Jabs – Gitaar
  • Paweł Mąciwoda – Basgitaar
  • Mikkey Dee – Drums

Links: