SchwertMann – Theater Of Grief

Bart Schwertmann is geboren in het Groningse Finsterwolde, de plek waar hij heden ten dage nog steeds woont. Zijn muzikale carrière begon met de band Galaxy. Landelijke bekendheid kreeg hij in het jaar 2000 toen hij het Nederlandse tv-programma De Soundmixshow won door het nummer Ghetsemane te gehore te brengen. Tegenwoordig zou je de Groninger vooral kunnen kennen van zijn rol als zanger van de band Kayak. En nu is er dan een eerste soloplaat onder de SchwertMann-noemer, Theater Of Grief getiteld.

Ondanks dat de nummers op dit album erg variëren in stijl, kun je veilig stellen dat hetgeen we voorgeschoteld krijgen in het verlengde ligt van Kayak. Melodische rock dus waarin een hoop gebeurt. Voor mij betekent dat vaak erg onrustige muziek waarbij ik snel afhaak, maar in het geval van Theater Of Grief kan ik me rustig laten onderdompelen in de muziek en dat is mede te danken aan de fijn in het gehoor liggende stem van Schwertmann.

Oké, echt hoogstaand is het allemaal niet wat we in ruim veertig minuten voorbij horen komen, maar fijn om naar te luisteren en goed uitgevoerd is het zeker wel. Vernieuwend is ook niet een woord dat van toepassing is bij de beschrijving van dit album, maar ook dat is geen negatief iets. Betere woorden om dit eerste solo album van Bart Schwertmann te beschrijven zijn degelijk en vakkundig. Liefhebbers van bands als Ayreon en natuurlijk Kayak kunnen dit Theater of Grief gerust een luisterbeurt geven.

Score:

74/100

Label:

Glassville, 2021

Tracklisting:

  1. Panic Mode
  2. Antelope
  3. So Tired
  4. Burning Down
  5. There’s a Place
  6. Supernatural Forces
  7. Rainbow
  8. Can You Save Me
  9. No One Else Can

Line-up:

  • Bart Schwertmann – Zang, bas, gitaar.

Links: