Schemer Heer – The Dragon, his Angels and the Exaltation of Death

Schemer Heer is een ‘nieuw’ project van Mories, de alleskunner uit Drachten die vaker een album uitbrengt dan dat hij een onderbroek verwisselt. Alleen al in 2020 bracht hij met Dodenbezweerder, Gnaw Their Tongues, Golden Ashes, Hagetisse, The Sombre en nu dus Schemer Heer een album uit. En Mories doet alles zelf hè! Nou is het bij Schemer Heer allemaal niet zo heel lastig, we krijgen namelijk een portie ernstig ongemakkelijke dungeon synth in de oren geduwd en dat is in dit geval een positief iets. Geen simpel keyboardgeneuzel met een superslecht geluid, maar op oude horrorfilms geïnspireerde klanken, die bovenal heel dreigend uit de verf komen. De muziek is opgenomen met een gitaar/synth pedaal en opgesierd met orkestrale percussie. Of zoals mijn zoon van acht zei: ‘Wow, dit klinkt als Halloween’.

Het is knap om in het moeilijk genre dungeon synth met iets te komen dat de vooroordelen en ‘het te nemen pad’ weet te ontwijken. Iets wat Mories heel goed doet is de lengte van de nummers niet te veel uit te laten lopen. Daar waar er echt wel nummers zijn die bij wijze van spreken gerust een kwartier hadden mogen duren, daar stopt Schemer Heer op tijd en weet zo acht nummers lang de aandacht van de luisteraar, in ieder geval die van mij, vast te houden. Met name My Luminous Stride Through The Valley of Death en The Glorious Rise of the Unnameable Ones zijn hoogtepunten op een toch al sterke plaat.

Ben je bekend met de (wan)klanken van Mories en kun je dat over het algemeen best hebben, dan is Schemer Heer wel een paar luisterbeurten waard. En als je geen van de bovengenoemde bands kent, dan moet daar wat aan veranderen! Er kan gerust een grapje gemaakt worden over de enorme reeks aan releases van de hand van Mories, feit is dat het veelal bovengemiddeld goed is en nooit echt ergens mee vergeleken kan worden. Daar heeft het gros van de muzikanten al moeite mee met één band.

Score:

75/100

Label:

Neuropa Records, 2020

Tracklisting:

  1. Our Tumultuous Journey Over the Frozen Mountain Pass
  2. By the Light of the Blood Moon
  3. The Dragon, His Angels and the Exaltation of Death
  4. Abominable Blackness in the Depth of Night
  5. My Luminous Stride Through The Valley of Death
  6. The Glorious Rise of the Unnameable Ones
  7. Where the Moonlight Never Reaches
  8. The Immortal Herald of Ancient Death

Line-up:

  • Mories – Alles

Link: