Schammasch – Hearts Of No Light

Een Zwitserse vijfmansformatie onder de naam Schammasch kleurt al sinds 2009 buiten de lijntjes van de klassieke black metal. In 2016 werd Triangle uitgebracht, net als de huidige release, door Prosthetic Records. Deze Triangle was een plaat die bestond uit drie delen. Ditmaal, met Hearts Of No Light, wordt teruggegrepen naar één plaat, nu deze brengt je wel meer dan één uur in vervoering. En ze zijn ook ditmaal het visuele aspect niet vergeten. Tja, dat zie je natuurlijk niet als je de plaat in de speler steekt. Daarmee doel ik op het feit dat alles staat of valt met de muziek. Het ruikt allemaal, als je naar onderstaande foto kijkt, naar occultisme, spiritualisme en andere duistere dieptes.

Blijkbaar is er voor deze plaat ook samengewerkt met een selecte club aan artiesten uit verschillende hoeken. Zo zijn er bijdrages te horen van de klassiek geschoolde piano-virtuose, Lillian Liu, maar ook Aldrahn (ex-Dødheimsgard) bij het nummer I Burn Within You en Dehn Sora (onder andere Throane) bij het nummer Innermost, Lowermost Abyss, leveren hun deel van het werk.

En met behulp van Lillian Liu wordt, met een zware, duistere pianopartij, deze Hearts Of No Light geopend. Eigenlijk is dit eerste nummer een beklijvende, angst inboezemende doch erg lange intro. Je hoort in het daaropvolgende nummer Ego Sum Omega wel nog wat van deze thema’s terugkomen in de eerste minuten. Het duurt echter ook wel erg lang eer de vocalen komen. Maar als ze er dan zijn, nemen ze je direct bij de keel. Het nummer ontplooit zich voor mij pas ten volle in de helft, rond minuut vier, wanneer een heerlijke, melodieuze doch occulte riff wordt ondersteund door een technisch goed uitgevoerde snellere drumpartij. Op A Bridge Ablaze hoor je mevrouw Liu weer terugkomen met als taak de prevelende C.S.R. te ondersteunen. Doorheen heel de plaat hoor je dan weer vaag, dan weer prominent allerlei occulte tonen, geluiden en vocalen die het geheel en zeker de sfeer die de band wil overbrengen ten goede komen. De muziek zit daardoor vaak wat hoekig in elkaar, maar dat past perfect. Het vermelden waard zijn ook de gestoorde vocalen van Aldrahn op I Burn Within You. Tevens dien je zeker te luisteren naar het rock-geïnspireerde A Paradigm Of Beauty, apart. Het allerlaatste nummer van de plaat, Innermost, Lowermost Abyss, is voor mij dan weer een te lange outro, waar vooral de akoestische gitaar het landschap intekent in het eerste gedeelte van het nummer. Over de helft nemen keyboardtonen het kleurpotlood over.

Mede gezien de sfeer die deze plaat opwekt, is het ook wel een idee om deze Zwitsers live te gaan bekijken. Ze gaan immers met de cultblackmetalhelden van Enthroned op pad. Dan is het natuurlijk zo dat naast het muzikale, het volledige visuele aspect van deze band kan bekeken worden, toch de moeite denk ik. Ik moet met schroom bekennen dat ik deze band nog nooit live aan het werk zag, nu met deze release wordt de nieuwsgierigheid wel aangewakkerd.

Hearts Of No Light is een plaat die toch wat tijd nodig heeft om in te werken, maar erg degelijk materiaal als je het mij vraagt. De sfeer die de plaat uitstraalt is duister en diepgaand. De muziek is black metal in zijn puurste vorm. Je hart, als je er al één hebt, zal niet voorzien zijn van enig licht als je dit werk hebt beluisterd.

Score:

80/100

Label:

Prosthetic Records, 2019

Tracklisting:

 1. Winds That Pierce The Silence
 2. Ego Sum Omega
 3. A Bridge Ablaze
 4. Quadmon’s Heir
 5. Rays Like Razors
 6. I Burn Within You
 7. A Paradigm Of Beauty
 8. Katabasis
 9. Innermost, Lowermost Abyss

Line-up:

 • C.S.R – Zang, gitaar
 • M.A – Gitaar
 • J.B – Gitaar
 • A.T – Basgitaar
 • B.A.W – Drums

Links: