Scenario II – A New Dawn

Een beauty van Nederlandse bodem, dat heeft Scenario II hier afgeleverd met het ijzersterke A New Dawn. Het is pas het tweede album van de dames en heren, die, hoewel alle bandleden uit verschillende delen van het land komen, hun basis in Eindhoven hebben.  Toch heeft het vervolg op het debuut Uniforms of Death lang op zich laten wachten, aangezien deze alweer uit 2010 stamt. Niet gek echter, wanneer je bedenkt dat er een grote wijziging heeft plaatsgevonden in de line-up. De band geeft aan vooral geïnspireerd te zijn door bands als In Flames, Arch Enemy, Dimmu Borgir en Amorphis. Wat je dan ook kan verwachten van Scenario II zijn sfeervolle melodieën, dubbele gitaarpartijen, uitstekend drumwerk en krachtige grunts, aangevuld met sierlijke vrouwelijke vocalen.

Vanaf de intro The Darkest Hour wordt de spanning krachtig opgebouwd. Het dystopische en bijna Hans Zimmer-achtige geluid sleurt je in het bijbehorende prachtige artwork van A New Dawn. De vocalen van Myrthe van Beest treden in en je krijgt precies dat gevoel van een wereld die naar de kloten is. Wat volgt is, ironisch genoeg, een schijf vol hoogtepunten. Na het treffende intro volgt namelijk het beukwerk met het titelnummer A New Dawn, waarin een uitstekende mix van de scherpe vocalen van Bas de Kruff verenigd wordt met de prachtige zang van Myrthe van Beest. Beauty & The Beast op z’n best! En dat is wat de band laat horen van begin tot eind op deze plaat. Wat de band een uitspringend karakter geeft is dat ze deze tweestemmige zang verenigen met het Gothenburg-geluid.

 

 

Persoonlijke favorieten zijn naast het titelnummer Awake en Rapture. Maar ook springen de prachtige interlude The Promised Wasteland met het opvolgende Hysteria er bovenuit. Het klinkt allemaal gewoon zo verdomde strak! A New Dawn wordt afgesloten met een puike cover van het nummer Stand Ablaze van In Flames uit een tijd dat ze nog briljante muziek kon of wilde maken. De officiële releasedatum van A New Dawn is 17 februari. Met dat gezegd te hebben kan er alvast een vinkje achter worden gezet voor mijn persoonlijke jaarlijst van 2017!

Scenario II – A New DawnScore:

90/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

 1. The Darkest Hour
 2. A New Dawn
 3. Supremacy
 4. Awake
 5. Rapture
 6. The Promised Wasteland
 7. Hysteria
 8. Endgame
 9. Disclosure
 10. Nocturnal
 11. Stand Ablaze (In Flames cover)

Line-up:

 • Bas de Kruyff – Vocalen
 • Myrthe van Beest – Vocalen
 • Mark van Doren – Gitaar en synthesizer
 • Simone van Straten – Live Gitaar
 • Liza Hoek – Bas
 • Bas van den Boom – Drums
 • Michel Steenbekker – Bas

Links: