Scardust – Sands of Time

In 2013 begon de Israëlische band die nu onder de naam Scardust opereert als een project van Orr Didi en Noa Grunman, genaamd Somnia. Na het uitbrengen van de eerste EP Shadow, bleek de bandnaam al geclaimd en zodoende werd deze veranderd in het huidige Scardust.

 

 

Wanneer het album opent met Overture (act I), klinkt het veelbelovend met een heus  melodieus vioolspel, maar helaas is dat van korte duur. Al snel worden alle registers open getrokken en geeft de band alles prijs wat er in huis is. Je wordt werkelijk bedolven onder een golf van muzikale elementen, er zit totaal geen opbouw in het album. Zo wordt er gelijk een koor ingezet, dat in eerste instantie best goed klinkt, maar dan verandert de toon van het nummer naar een wat meer gothic geluid. Op zich nog prima allemaal, maar vanaf deze omslag is er geen touw meer aan vast te knopen. De tweede track Eyes of Agony schiet echt alle kanten op. Zangeres Noa begint op een opera toon te zingen en dat is aardig, totdat ze haar toon verandert in een soort geschreeuw.

Naarmate het album vordert, zit er muzikaal ook geen lijn meer in, en dat blijkt helaas een slechte voorbode voor de rest van het album. Om dit album een reële kans te geven, heb ik me er toch doorheen geworsteld tot en met de laatste track, Gift Divine, maar dat was wel een hele opgave. Er wordt nog gewerkt met een tweetal gastzangers, te weten Kobi Farhi (Orphaned Land) en Jake E (Amaranthe), maar helaas voegt dat helemaal niks toe aan het album. Wanneer Noa haar stem rustig of in opera modus gebruikt, klink ze echt wel goed, en als je het geheel muzikaal gezien uit elkaar zou halen, is het allemaal niet slecht, maar hoe de band alles gecomponeerd, of liever gezegd, op een hoop geveegd heeft, is niet om aan te horen. Ik ben absoluut een liefhebber van gothic muziek, maar van dit album werd ik zeer onrustig. In sommige tracks is het of je naar een musical zit te luisteren en daar zit je helemaal niet op te wachten. Het lijkt wel of deze band nog zoekende is naar een eigen geluid en richting en ik hoop van harte dat de band dit in die zoektocht slaagt. Potentie heeft deze band zeker wel.

Score:

55/100

Label:

Eigen beheer, 2017


Tracklisting:

  1. Overture
  2. Eyes of Agony
  3. Dials
  4. Hourglass
  5. Sands of Time
  6. Arrowhead
  7. Out of Strong Came Sweetness
  8. Queen of Insanity
  9. Blades
  10. Gift Divine

Line-up:

Noa Gruman – Zang
Yadin Moyal – Gitaar
Yanai Avnet – Bas
Yoav Steel Weinberg – Drum
Alex Nicola – Toetsen

 

Links: