Saturnus – The Storm Within

Het lijkt wel het jaar van de illustere comebacks, of toch vanuit het ondergrondse. Na Tenhi krijgen we immers ook nieuws vanuit het kamp van het Deense Saturnus. Mij blijft vooral het topalbum Veronika Decides to Die bij van 2006, meer dan vijftien jaar geleden dus. Na die topper brachten de Denen nog Saturn in Ascension uit (in 2012), om dan tien jaar lang niets meer van zich te laten horen. Dat veranderde vorig jaar in november met de EP The Lighthouse Session, waarop ook The Calling terug te vinden was. Die EP ging aan me voorbij, waardoor dit de eerste kennismaking is met het herboren Saturnus.

Die stijl is toch wel wat anders, vooral minder niche. Het oude Saturnus wist uit te pakken met diepgaande akoestiek, die zo mooi was dat ze je haast de tranen in de ogen gaf. Breekbaarheid die ontaarde in krachtige golven van melodoom, nog in het clubje van bands als het oudere Anathema en Amorphis. The Storm Within veegt dat niet helemaal van de kaart, de band heeft écht wel nagedacht over de opbouw en diepgang van de nummers. Atmosferische synthgolven, mooie gelaagdheid en opbouw in de gitaren, zelfs een constructieve bijdrage van de baslijnen. Je geraakt er ongetwijfeld helemaal in verdwaald gedurende dit uur aan speeltijd. Op The Calling krijg je eigenlijk een mooie bloemlezing van Saturnus anno 2013 met catchy melodielijnen, diepgang in zang en opbouw en zelfs een gitaarsolo. Petje af hoor.

Op Even Tide toont de band zelfs op geslaagde wijze wat van de breekbaarheid uit het verleden. Een buitengewoon prachtig nummer met tekst die wat past bij een iets oudere band. Die rustpunten/harmonieuze golven durven ook wat richting een Opeth of Pink Floyd te gaan, zoals op Closing the Circle. Het toont op die manier een band die gegroeid is op instrumentaal vlak en die verfijning komt ook mooi tot zijn recht in deze prima productie. Niet dat het oude Saturnus stoffige producties had, maar hier is toch wel goed gelet op de verfijning van alle nummers. Moeilijk om er zo eentje uit te lichten, haast elk nummer weet me in vervoering te brengen, om dan plots die lach op je gezicht te krijgen met de extra verdiepende gitaarmelodie.

Een wondermooi verhaal dus, dit nieuwe The Storm Within. Het laat een Saturnus horen dat instrumentaal gegroeid is, maar nog steeds trouw is aan de oude melodieuze kracht, diepgang en verfijning. Fans van melodische doom moeten deze verplicht aanschaffen, maar dit is ook als je geen doorwinterde doomer bent gewoon een pracht van een plaat vol diepgang en melodische perfectie.

Score:

86/100

Label:

Prophecy Productions, 2023

Tracklisting:

 1. The Storm Within
 2. Chasing Ghosts
 3. The Calling
 4. Even Tide
 5. Closing the Circle
 6. Breathe New Life
 7. Truth

Line-up:

 • Brian Pomy Hansen – Bas
 • Thomas Akim Grønbæk Jensen – Zang
 • Henrik Glass – Drum
 • Mika Filborne – Synth, piano
 • Indee Rehal-Sagoo – Gitaar
 • Julio Fernandez – Gitaar

Links: