Saturnian Mist – Shamatanic

Even leek het alsof CJ McMahon een heuse black/deathmetalband had opgericht toen ik Shamantic in de cd-speler deed. Saturnian Mist is echter een gezelschap van Finse heren. De mannen gaan al een tijdje mee (2006) en brachten twee andere langspelers uit in 2011 en 2015. Het is Saturnian Mist te doen om satanisme, mysticisme en esoterie.

De band doet aan chaotische black metal met een occulte saus. Melodie is de band ook niet vreemd. The Manifestation mondt halverwege uit in een keyboardmelodie bijvoorbeeld. Bijster ingewikkeld is het allemaal niet, maar dankzij de matige mix klinkt het wel chaotisch. De tendens is om vooral tempo te maken en zoveel mogelijk tekst te blaffen over blastbeats. Ik ben wel gecharmeerd door de genrevreemde vocalen van fra. Zetekh.

Misschien moet je denken aan het eerste album van Vesania. Het verschil is dat Saturnian Mist veel meer groovende passages inlast, waardoor de melodie mag doorkomen. Alle tracks lijken wel verdacht veel op elkaar, vooral door het wilde drumwerk. De beste man is dol op fills en drumsolo’s en weeft die gepast en ongepast door de divergerende gitaarlijnen. Op Altar of Flesh and Blood heb je bijvoorbeeld geen idee wat er nu precies wordt gebracht. Het is alsof er vier liedjes tegelijkertijd worden gespeeld. Qua coherentie in de songwriting valt er nog wat te winnen voor Saturnian Mist.

Het is technisch gezien geen ingewikkelde muziek die Saturnian Mist maakt, maar de band is geneigd om het zichzelf soms nodeloos ingewikkeld te maken. Het komt de chaotiek ten goede, maar overdaad schaadt. De band propt echt teveel ideeën in een te korte tijd. De liedjes meanderen zoveel dat je de rode draad kwijtraakt. De overaanwezige vocalen en drums helpen niet bij het luisterbaar krijgen van de muziek. Daarnaast zit de band heel erg op details met nutteloze percussie-elementen. Het is daarom voor het moment nog steeds niet meer dan doorsnee. En toch is het ook wel vermakelijk om af en toe eens een liedje van deze band te beluisteren. Probeer het razende Chaos is the Law eens bijvoorbeeld.

Score:

70/100

Label:

Petrichor, 2021

Tracklisting:

 1. Ill-Mystic
 2. Blood Magick
 3. Chaos Is the Law
 4. The Manifestation
 5. Altar of Flesh and Blood
 6. The End Times
 7. Arbatel of Black Magick
 8. Shamatanic

Line-up:

 • fra. Zetekh – Vocals
 • fra. Vile – Drums
 • fra. Macabrum – Basgitaar
 • fra. Kult – Percussie
 • fra. Ferreus – Gitaar
 • fra. Chaoswind – Leadgitaar
 • fra. Sota – Percussie

Links: