Sattyg – Legends Part 1

Het is geen probleem om een review te schrijven over je Zweedse dungeonsynth-project genaamd Sattyg, maar lever dan in het vervolg wel even het hele album aan. Deze remaster van Legends Part 1 uit 2019 ligt hier, minus drie nummers die alleen op de fysieke versie staan. Deze drie nummers zijn specifiek opgenomen voor deze heruitgave.

In de Ban van de Ring, wie kent de boeken en films niet? Een inspiratiebron voor velen, zo ook voor Michael Lang. Dit album betreft een interpretatie van het eerste boek De Reisgenoten. Legends Part 1 bevat acht atmosferische tracks met een speelduur van dertig minuten. Zulke korte tracks zijn vrij opvallend voor het genre, waarin langerekte soundscapes en herhaling troef zijn. Sattyg is het Zweedse woord voor kattekwaad overigens.

Het is flink doorstappen met Sattyg. De dungeon synth is gericht en levert een achttal losse sfeermomenten af, die corresponderen met de passages uit In de Ban van de Ring. Rust en contemplatie wordt zelden ingebouwd en in plaats daarvan zoekt Sattyg het tempo op. De herhalende thema’s zijn solide en betoverend. Het is niet dat de rinkels en toverstafjes het geluid domineren. Dit is een opgewekte vingeroefening voor keyboardstudenten en de echoënde keys weten simpele doch treffende thema’s te presenteren. Het is enerzijds verfrissend om zoveel melodieën en afwisseling te horen op een enkel album, anderzijds is het wat abrupt gecomponeerd. Hierdoor bereikt de muzikant wat weinig diepgang. Hoewel de sfeer in essentie aanwezig is mis ik de rust in de nummers om de atmosfeer helemaal tot uiting te brengen. Neem bijvoorbeeld The Mines of Moria, waar het slagwerk vrij vlot wordt ingebracht en tweemaal stroef mag doortimmeren. Bij dit thema mist beleving. Binnen vier minuten heeft het gezelschap De Gouw immers nog lang niet verlaten, laat staan de mijnen van Moria. Ik mis de slependheid, de tocht, het avontuur. Nu laat Sattyg vooral de highlights horen. Die highlights zijn overigens wel aardig mooi.

Een opvallende release van een album met melodieuze dungeon synth. Mooie, krachtige melodielijnen domineren Legends Part 1. Inderdaad, het luistert als een heldenverhaal. Toch blijft het idee bestaan dat dit eerder acht teasers zijn, in plaats van volledige songs. Deze liedjes hebben in essentie nog veel meer te vertellen. Die uitwerking mist nu, waardoor het wel érg doelmatig klinkt.

Label:

War Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Leaving The Shire
  2. Bree-Land
  3. Dance Of The Elves
  4. The Chosen One
  5. Across The Mountains
  6. Blizzard On Caradhras
  7. The Mines Of Moria
  8. The Escape

Line-up:

  • Michael Lang – Alles

Links: