Sator Malus – Genesis Of Devolution

En de boer die ploegde voort of de zaaier die zaaide voort! Wat? Inderdaad terug naar de basaliteit van de grond, de bodem, de basis. Terug naar dat punt van waaruit een zaadje, net geplant, zijn weg zoekt doorheen de vochtige bodem. Terug naar dat punt van waaruit black metal start. Rudimentaire, abrasieve, roestige puntige riffs en smeerpijperij vocalen die worden vermengd met haatdragende knotterende baspartijen en ritmisch Satanesk drumgeroffel. En? Ja dan zijn we bij de nieuwe plaat van Sator Malus, Genesis Of Devolution, aangekomen. Een plaat die uitkomt zo een zeven jaar na het debuutalbum Dark Matters dat nog uitkwam via het Amerikaanse Forever Plagued Records. Ditmaal doen de vijf heren, die hun sporen al wel verdient hebben in bands als Cirith Gorgor, Hooded Priest en Walpurgisnacht, het gewoon keihard zelf.

Op deze nieuwe plaat verschijnt ook het nummer Control The Cancer. Een nummer dat we in 2019 al te horen kregen en dat voorzien werd van onderstaande videoclip. Het zijn toch boefjes de bandleden van dit Sator Malus. Ze doelen niet op het controleren en uitroeien van één van de meest misselijkmakende aandoeningen op deze aardbol, kanker. Nee, ze doelen op het Christendom. God, hoe kon ik me hierin vergissen. Tien minuten duurt deze track waarin de band toch stevig uit te doeken doet hoe ze denken dat aan te pakken. Het wordt aan een erg wisselend tempo gebracht met toch wel een bezwerende cadans. Dat is vooral te danken aan de typische eenvoudige ruwe, rauwe gitaarthema’s.

Het spreekt voor zich dat de plaat in principe start met een opener. Deze blijkt getiteld Darkness Enlightened. Arghh, wat een begin van de plaat! Je krijgt een heerlijk ranzige melodie te verwerken die van een blastbeat voorzien onmiddellijk duidelijk maakt van waar dit kwartet de mosterd heeft. Ik hoor oude Gorgoroth, oude Cirith Gorgor en hier en daar een snuifje Finse black metal. Bijzonder aangenaam. De heren kennen hun zaken en laten de dynamieken en spanningsbogen mooi met elkaar wedijveren en dit zonder een seconde de smerige tekstuele boodschap naar de achtergrond te duwen. Deze wordt al spuwend en spugend middels screams gebracht doch ook een gruntpartij weet ik hier wel te appreciëren. Het boosaardig eerder dwalend gesoleer had dan voor mij weer niet gehoeven maar dan ben ik aan het miepen. Gelukkig komt dat fantastische beginstuk op het einde nog terug alvorens we in het tien minuten durende bovenstaande nummer verzeild geraken.

In The Extinctionist hoor ik naast bovenstaande typepartijen ook wat avontuurlijker gitaargeraas. Gelukkig bijt het nummer tevens lekker van zich af, luister naar die raspende uithalen in de eindmaten. Heerlijk ook hoe het dampend, stampende Ruins Of Human Nature aan je wordt gepresenteerd en ook voorzien van een beestig lekker melodieuze saus. En dan zwijg ik nog over het kokend hete titelnummer Genesis Of Devolution dat bijzonder giftig en venijnig klinkt.

Sator Malus heeft met Genesis Of Devolution een vochtige, tochtige oude schoolblackmetalplaat in elkaar geknutseld. De ruwe, rauwe melodische black metal wordt eveneens voorzien van een messcherpe productie. Lekker toch en dus gewoon kopen die hap.

Score:

85/100

Label:

Eigen Beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Darkness Enlightened
  2. Control the Cancer
  3. The Extinctionist
  4. Ruins Of Human Nature
  5. Genesis Of Devolution

Line-up:

  • Eligos – Bas/drum
  • Naberius – Gitaar
  • Allocer – Gitaar
  • Pestus – Zang

Link: