Sathanas – Necrohymns

Het Amerikaanse Sathanas debuteerde in 1988, komt nu met zijn tiende volledige album en mag dus met recht een veteraan genoemd worden. Stilistisch week de band nooit veel af van zijn stijl en ook op Necrohymns staat weer een pot goede old school death metal, ook al spreekt de band zelf van blackened death.

Acht nummers krijgen we voorgeschoteld. Maar het zijn dan wel van begin tot eind rake klappen die worden uitgedeeld. Zoals van een old school band verwacht mag worden, klinkt het bepaald niet over-geproduceerd, maar verwacht ook geen kelderproductie.

Alle nummers zijn opgebouwd volgens de klassieke, en dus beproefde, manier en dat betekent onder andere dat de riffs elkaar in snel tempo opvolgen. Over tempo gesproken: dat ligt redelijk hoog, zonder dat er veelvuldig gebruik van de dubbele bas wordt gemaakt. Een intro of sporadisch akoestisch intermezzo was hier en daar wel op zijn plaats geweest. In plaats daarvan raast Sathanas nu lekker door en ook zonder deze zaken lukt het om de aandacht vast te houden.

Necrohymns is een album geworden waarop genoeg te genieten valt voor de liefhebber van het genre. De kwaliteit van de nummers is buitengewoon goed, vullertjes heb ik niet kunnen ontdekken, en er zit een occult aandoend laagje over de muziek. Dat laatste komt vooral doordat Tucker zijn teksten met een hese scream en een dosis venijn uitspuwt.

Sathanas is nooit uitgegroeid tot een van de grotere namen in het genre. Waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren met Necrohymns. Maar alleen al voor het feit dat de band al drie decennia meegaat, verdienen de heren respect en op zijn minst een luisterbeurt. Fans van het genre gaan daarna ongetwijfeld overstag en tot aanschaf over.

Score:

89/100

Label:

Transcending Obscurity Records, 2018

Tracklisting:

 1. At The Left Hand Of Satan
 2. Of Wrath And Hellfire
 3. The Throne Of Sodom
 4. Harbringer Of Death
 5. Raise The Flag Of Hell
 6. On The Wings Of Desecration
 7. Sacramentum
 8. Witch Cult

Line-up:

 • Paul Tucker – Vocalen, Gitaar
 • Bill Davidson – Basgitaar
 • Jim Strauss – Drums

Links: