Satan Worship – Teufelssprache

Ik kan geen gedachten lezen (een van de redenen dat ik het ooit uitmaakte met een vriendinnetje was omdat ze acht keer per dag vroeg “je snapt toch zo ook wel wat ik bedoel zonder dat ik je dat steeds hoef te vertellen”) maar ik weet bijna zeker dat de lezer van deze recensie bij de bandnaam dacht: “weinig origineel”. En dat omschrijft precies de muziek van Satan Worship. Dit Braziliaans/Duits trio is toe aan haar tweede volledige album en wekt niet de indruk ooit stilistisch af te gaan wijken van hetgeen ze hier brengen.

Dit is black metal uit de oertijd. Je weet wel, toen Venom en Celtic Frost net waren ontsproten en je echt je best moest doen een l.p. of cassette van één van deze bands te bemachtigen. Tegenwoordig noemen we dit ook wel blackened death. De muziek van Satan Worship klinkt iets strakker dan de voorbeelden destijds deden. Maar qua gitaarwerk en op vocaal gebied word je regelrecht naar begin jaren ’80 teruggeworpen.

Geen technische hoogstandjes, thrashy/staccato riffs of een vuige stem. Geen hoogdravend politiek gebral of een polemiek over hoe de wereld te verbeteren maar gewoon de satanische thematiek nog eens herkauwen. Ik probeerde te tellen hoe vaak het woord satan genoemd zou worden in de teksten maar heb het na drie nummers opgegeven. In plaats daarvan is het zaak de muziek van Satan Worship gewoon te ondergaan en je onder te dompelen in de thematiek en het gevoel dat wordt opgeroepen.

Het geheel wordt gebracht op midtempo tot iets sneller. Des te interessanter is de intro van La Catedral waarin even gas wordt terug genomen. Op de rest van het nummer is het weer vol gas vooruit. Satan Worship lijkt zich het best thuis te voelen op deze snelheid en musiceert op deze wijze naar het einde van Teufelssprache toe. Opvallend detail: The Last Days Of Paul John Knowles staat ook op I’m The Devil en de e.p. Poison & Blood.

Wat moet je met een release als deze? Als je nog steeds gegrepen bent door de muziek die je vroeger op cassette draaide dan kan je dit best eens een kans geven. Teleurgesteld zal je niet raken. Wie zich daarna verder heeft ontwikkeld en liever niet terug wenst te kijken op het ontstaan van trve en kvlt black metal zal dit waardeloos lawaai vinden. Meer dan ooit is het toegekende cijfer subjectief. Nou en?

Score:

79/100

Label:

Folter Records, 2020

Tracklisting:

 1. Death Incarnate
 2. Under Sign Of The Reaper
 3. The Last Days Of Paul John Knowles
 4. Satanik Werewolves
 5. Motherfucker’s from Apocalypse
 6. La Catedral
 7. Mass Murder
 8. Antichrist
 9. Aokigahara

Line-up:

 • Leatherface Perkele – Zang, gitaar, basgitaar
 • Max the Necromancer -Gitaar
 • Marc Reign El Patron – Drums

Links: