Sarpa – Mauta Tala

Een EP met de titel Mauta Tala bereikt de burelen van Zware Metalen. Het is een uit Amerika afkomstig black/deathschijfje van eenmansband Sarpa. Het doel van deze EP is om een tweetal totaal verschillende nummers uit te brengen: een chaotische nummer en een wat meer rustiger nummer met duister randje, aldus de promo. Met een kortdurend intermezzo komen we dan op een speelduur van in totaal zesentwintig minuten uit.

Laat ik voorop stellen dat het geheel best ingenieus in elkaar steekt. En het doel om het eerste nummer zo chaotisch mogelijk te laten klinken is in ieder geval met verve behaald. Arcane Rites – Tohu wa Bohu gaat in nèt geen twaalf minuten alle kanten op, waarbij een klein beetje gas terug nemen er maar op enkele momenten bij hoort. Die enkele momenten zijn dan voor mijn oren en gemoedstoestand het meest genietbaar. Als de muziek de hoogste versnelling opzoekt, dan is het er toch regelmatig net over. Ik krijg er dan toch wel lichtelijk de zenuwen van en moet echt moeite doen om een “rode draad” te ontdekken. Enigszins gespannen beluister ik het intermezzo Necropoleis of the Nebulous Deserts, waarbij ik spontaan allerlei referenties hoor die het midden houden tussen indianengewauwel, middeleeuwse toestanden, galopperende paarden en enkele demonische gewaarwordingen.

It Looms gaat een stuk rustiger uit de startblokken, opbouwend en met veel sfeerversterkend gitaarwerk. Een rustige (death)metalpassage met veel electronische invloeden ontsteekt een klein vlammetje. Er is bijzonder veel echo hoorbaar, al galmend wandelen we als het ware door deze auditieve ervaring. Tot het moment waarop de drum even een haast rituele cadans aantikt. Interessant gegeven is dat hij iedere keer terugkeert naar het hoofdthema op gitaar, waardoor dezelfde riffs in een ander perspectief komen te staan. De grunt klinkt overtuigend genoeg, waarbij er sporadisch ook ruimte is om iets meer de hoogte in te gaan. Dit nummer bevalt mij in ieder geval een stuk beter dan Arcane Rites – Tohu wa Bohu.

Zoals de bedoeling was klinken de twee nummers zo verschillend als dag en nacht, de zon en de maan, de chaos en de berusting. Voor mij is het zondermeer duidelijk dat ik in dit geval de berusting boven de chaos prefereer. En ondanks het feit dat ik begrijp wat de opzet was van dit Mauta Tala, zou ik David Baxter (Sarpa) aan willen raden om de muzikale lijn van het nummer It Looms door te zetten.

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Arcane Rites – Tohu wa Bohu
  2. Necropoleis of the Nebulous Deserts
  3. It Looms

Line-up:

  • David Baxter  –  Vocalen, Gitaren, Bas, Drums, Keyboard

Link: