Sarkom – Anti-Cosmic Art

Het Noorse Sarkom bracht in december 2016 zijn nieuwe – vierde – album uit en die ging bijna aan ons voorbij. Ik hou wel van deze band, die in het verleden een grimmige Noorse versie van oudere Zweedse Shining was voor mij. Mid-tempo melancholie en mistroostigheid. De EP Seen Through the Eyes of a Paedophile Priest eerder in 2016 liet al een ander geluid horen en dat maakte me benieuwd naar deze nieuwe plaat.

En dat geluid van Seen Through the Eyes of a Paedophile Priest krijg je meteen naar je toegeworpen op dit Anti-Cosmic Art. De visuele Anti-Cosmic Art-thematiek wordt muzikaal doorgetrokken en zo gaat Sarkom de Dissection-kinderen genaamd Watain achterna. De black is een stuk harder en sneller dan voorheen, in ieder geval op opener de Previous Associates, Now as Targets for the Gun, die knettert als een 1349. Idem voor Seen Through the Eyes of a Paedophile Priest. Op Mind Abcess komen gitaristen Ronni Le Tekrø (TNT) and Peter Huss (Shining) meedoen en krijg je een old school, gemeen, mid-tempo black ‘n’ roll Shining-gevoel terug. Hetzelfde geldt voor het giftige Black Metal Necrophilia. Het bijna bluesy Ruiners of Our Family Tree  hoefde voor mij dan weer niet op deze overigens korte plaat te staan (duurt net dertig minuten). Come, Dear Cancer klinkt dan weer punkass Carpathian Forest-achtig, zeker door de inbreng van de heel erg herkenbare Pehr Skjoldhammer (Alfahanne) op vocalen. Als afsluiter is er nog de makkelijke Sodom-cover Sodomy and Lust, waar ik weinig meerwaarde in terugvind.

Prima plaat, waarin Sarkom een bruggetje maakt van typische grimmigheid in mid-tempo materiaal naar sneller blackmetalwerk vol venijn. Degelijk dus, met een dik verdiende acht op het scorebord.

Score:

81/100

Label:

Dark Essence Records

Tracklisting:

 1. Previous Associates, Now as Targets for the Gun
 2. Mind-Abscess
 3. Ruiners of Our Family Tree
 4. Seen Through the Eyes of a Paedophile Priest
 5. Come, Dear Cancer
 6. Black Metal Necrophilia
 7. Sodomy and Lust (Sodom cover)

Line-up:

 • Defest – Drums
 • Thrawn – Gitaar
 • Unsgaard – Keel
 • Sgt. V – Bas

Links: