Sarke – Viige Urh

Vijfde album voor de Noorse formatie Sarke, de band die opgericht werd door Sarke zelf,
Thomas Berglie, de man die bij Khold en Tulus de drumstokken vasthoudt. Toch is de band vooral bekend omwille van het feit dat Nocturno Culto van Darkthrone hier de frontman is. Sarke zelf, die is tegenwoordig nog “enkel” bassist. Viige Urh is de naam van deze nieuwe plaat.

Veel is er bij Sarke niet veranderd aan het concept, de band blijft mid-tempo metal maken, met veel proto-blackeigenschappen die te vergelijken vallen met Hellhammer en Celtic Frost, op alle vlakken. De sound is licht doomerig, met hier en daar een wat dramatisch keyboardinfuus. Degelijke riffs en een dreigende sfeer, dit verwacht je van Sarke. Echt opwindend is het allemaal niet (meer), je hoort dat hier mensen op leeftijd aan het werk zijn, die even zeer heavy als kwaadaardig wensen te klinken. Het valt in feite te vergelijken met de laatste Satyricon, al brengt Nocturno Culto met zijn rokerige keel een soort Lemmy-gehalte in de nummers die het allemaal organischer en mannelijker maakt.

Een droge en vrij simpele release – zoals verwacht – die perfect is voor Sarke-liefhebbers. Mij doet hij te weinig om langer dan een week mee te gaan in de oneindige stroom van metalreleases. Ondanks de enkele Coroner-momenten en de tragische vrouwenzang die halfweg dit korte album opduikt.

Score:

74/100

Label:

Indie Recordings, 2017

Tracklisting:

 1. Viige Urh
 2. Dagger Entombed
 3. Age of Sail
 4. Upir
 5. Jutul
 6. Punishment to Confessions
 7. Knifehall
 8. Evolution and Fate

Line-up:

 • Sarke – Bas
 • Nocturno Culto – Keel
 • Steinar Gundersen – Gitaar
 • Terje Kråbøl – Drums
 • Anders Hunstad – Keyboards

Links: