Sarcator – Alkahest

Jong gedaan is oud geleerd en dat weet de 17-jarige Mateo Tervonen maar al te goed. Als zoon van Marko Tervonen (The Crown) kan je wel zeggen dat metal hem met de paplepel is ingegoten. Samen met Emil Eriksson, Felix Lindkvist en Jesper Rosén hebben ze dan ook maar een bandje opgericht, genaamd Sarcator. Dit ‘bandje’ heeft echter wel een sterk debuut uitgebracht in 2020 en wist zelfs een nominatie te ontvangen voor Beste Zweedse Metalgroep voor de 2021 editie van de radio luisteraarsprijs P3 Gold. Beetje black, beetje thrash, beetje death en een beetje heavy metal.

En een beetje black, thrash, death en heavy is het ook zeker. Beginnend met Ascend gaat het dak er gelijk af en krijg ik inderdaad sterke The Crown vibes. Nummer twee neigt wat meer naar heavy metal met een vleugje black ’n roll. Kent u Tribulation? Daar doet het mij aan denken. We gaan old-school thrashen met Grave Maggot Future, een heerlijk rifffestijn. Dan volgt een toch wel iets andere aanpak dan we tot nu toe hebben gehoord bij Dreameater. Een vleugje, durf ik het te zeggen, Metallica invloeden in de compositie. De brute, ietwat smerige zang van Mateo doet dat wel een beetje verhullen. Daar is echt niets ‘Metallica’ aan, die zang! Wel een lekker nummer.


Dan hebben we in Dreameater een vleugje akoestisch klinkende gitaren gehad, zo krijgen we in The Long Lost en He Who Comes from the Dark echte akoestische gitaren te horen. We starten laatstgenoemde met een haast flamenco klinkend intro, maar al gauw gaan de distortion en de overige gitaareffecten aan en begint er een opbouw vol anticipatie. Het zwakt dan wel ietwat af met Devil Sun en Sorrow’s Verse (deze tracks pakken mij wat minder), maar de titeltrack geeft weer een betere energie af. Dit nummer heeft ook een paar zeer toffe melodieën.

Over het algemeen een heerlijke, vermakelijke plaat, dit Alkahest van het Zweedse Sarcator. Zeker gezien de leeftijd van de heren mag hier worden gesproken van een zeer hoog niveau. Nu nog even iets meer een eigen identiteit zien te vinden en dan hebben we hier weer een supergroep in de maak. Verfijnen is hier het sleutelwoord. Op de productie valt niets aan te merken: werkelijk top gedaan! En de albumart en het bandlogo… doet het u ook ergens aan denken?

Score:

77/100

Label:

Black Lion Records, 2022

Tracklisting:

 1. Ascend
 2. Perdition’s Hand
 3. Grave Maggot Future
 4. Dreameater
 5. The Long Lost
 6. He Who Comes from the Dark
 7. Devil Sun
 8. Sorrow’s Verse
 9. Alkahest

Line-up:

 • Mateo Tervonen – Zang, gitaar
 • Emil Eriksson – Gitaar, zang
 • Felix Lindkvist – Basgitaar, zang
 • Jesper Rosén – Drums

Links: