Sapiency – For Those Who Never Rest

Sapiency kende de laatste jaren wat wisselingen in de line-up. De band opereert met twee zangers en Phil Heckel is aangetrokken als de meest extreme vocalist. Daarnaast is er een andere basgitarist aangetrokken. Het resultaat moet een meer krachtig album met brutere nummers opleveren. Dat is tenminste wat de biografie ons zegt. Op dit derde album krijgt Sapiency hulp van onder andere Gerre (Tankard) en Jonas Schütz (Sacrosanct en Eraserhead).

Tekstueel handelt For Those Who Never Rest over personen die hun leven een andere, meer positieve wending geven. Men wil de zwakkeren motiveren om sterker te worden en de dolende meer kracht geven. Thematiek die we eerder bij een black- dan bij een deathmetalband verwachten. Het gebruik van twee vocalisten werkt erg goed, als je van variatie houdt tenminste. Er wordt netjes afgewisseld tussen clean en gruntende vocalen. Dat, en de toevoeging van sporadisch ingezette en ondersteunende toetsen, zorgen voor het melodieuze element.

Gitarist en toetsenist Ritzmann tekent voor de productie en het album werd in zijn eigen studio opgenomen. Het geluid is te zwak voor echt brute deathmetal en klinkt erg klinisch. De gitaren zijn gortdroog en op de drums zijn duidelijk hoorbaar triggers gebruikt. Het zorgt ervoor dat For those Who Never Rest modern klinkt maar ook wat aan kracht inboet. De studio van Ritzmann beschikt ongetwijfeld over de meest moderne apparatuur maar deze stijl klinkt vaak veel krachtiger als er analoog wordt opgenomen.

For Those Who Never Rest klokt ruim 55 minuten en dat is, ondanks de afwisselende zanglijnen, aan de lange kant. Het album heeft zeker zijn momenten (het intro van Thin Ice) of de manier waarop Revenge middels een filmisch outro overgaat in Bleeding In The Sun, maar er zit over het algemeen te weinig melodie en te weinig bruutheid in de muziek van Sapiency om te kunnen spreken van een goede mix van beiden. Hopelijk kiest de band in er in de toekomst voor zich te richten op hetzij melodieuze muziek dan wel death metal.

Score:

67/100

Label:

Massacre Records, 2020

Tracklisting:

 1. Everest
 2. Like Yourself
 3. Dangerous Game
 4. Revenge
 5. Bleeding In The Sun
 6. Thin Ice
 7. Sick
 8. C’est La Vie
 9. Borderline
 10. I Am Alive
 11. Lucid Dreamer
 12. Dropped Again
 13. Like Yourself (featuring Tyler Zechlinski, Gerre) – Bonus Track

Line-up:

 • Lars Bittne – Zang
 • Phil Heckel – Zang
 • Holger Wenck – Gitaar
 • Rene Ritzmann – Gitaar, toetsen
 • Hendrik Winter – Basgitaar
 • Kai Voss Fels – Drums

Links: